Експерти - за катастрофата с автобуса от Сърбия: Ако е имало мантинела и пътниците са били с колани - щеше да е по-лека

Ако случаят се категоризира като тежък, водачът може да получи от 2 до 10 години лишаване от свобода

Катастрофата със сръбския автобус
Катастрофата със сръбския автобус Източник: BG-Voice

"Човешките грешки в България са толкова чести, защото за тези, които трябва да минимизират щетите от тях, проблемът е хроничен и не се лекува", коментира в предаването "Тази сутрин" Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.


Според него пътниците в автобуса, който катастрофира на АМ "Тракия", са били без предпазни колани: "Разбирането на контрола от страна на МВР е писане на актове, а не регулация, подпомагане и изкарване на агресивните шофьори", добави Милчев.


"Хората в България, Европа и държавите от Скандинавския полуостров грешат, но трябва да се подобри инфраструктурата, за да не се прощават грешките. Една от причините за пострадали в инциденти с автобус е непоставянето на коланите", допълни Илия Тодоров, от Асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи.


Русинова за инцидента АМ "Тракия": Пътят отговаря на всички изисквания. Слава Богу, този инцидент завършим без жертви, коментира експертът.


Адвокат Людмил Рангелов обясни, че само водачът би понесъл отговорността за катастрофата със сръбския автобус на АМ "Тракия". Според него, ако случаят се категоризира като тежък, водачът може да получи от 2 до 10 години лишаване от свобода.


Юристът постави под въпрос стандартите по изграждането на магистралата, тъй като превозното средство е навлязло плавно в канавката, а не рязко и уточни, че ако е имало мантинела, инцидентът е могъл да бъде предотвратен.
 

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени