Експерти - за катастрофата с автобуса от Сърбия: Ако е имало мантинела и пътниците са били с колани - щеше да е по-лека

Ако случаят се категоризира като тежък, водачът може да получи от 2 до 10 години лишаване от свобода

Катастрофата със сръбския автобус
Катастрофата със сръбския автобус Източник: BG-Voice

"Човешките грешки в България са толкова чести, защото за тези, които трябва да минимизират щетите от тях, проблемът е хроничен и не се лекува", коментира в предаването "Тази сутрин" Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.


Според него пътниците в автобуса, който катастрофира на АМ "Тракия", са били без предпазни колани: "Разбирането на контрола от страна на МВР е писане на актове, а не регулация, подпомагане и изкарване на агресивните шофьори", добави Милчев.


"Хората в България, Европа и държавите от Скандинавския полуостров грешат, но трябва да се подобри инфраструктурата, за да не се прощават грешките. Една от причините за пострадали в инциденти с автобус е непоставянето на коланите", допълни Илия Тодоров, от Асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи.


Русинова за инцидента АМ "Тракия": Пътят отговаря на всички изисквания. Слава Богу, този инцидент завършим без жертви, коментира експертът.


Адвокат Людмил Рангелов обясни, че само водачът би понесъл отговорността за катастрофата със сръбския автобус на АМ "Тракия". Според него, ако случаят се категоризира като тежък, водачът може да получи от 2 до 10 години лишаване от свобода.


Юристът постави под въпрос стандартите по изграждането на магистралата, тъй като превозното средство е навлязло плавно в канавката, а не рязко и уточни, че ако е имало мантинела, инцидентът е могъл да бъде предотвратен.
 

Още от "България"

С резултат 1:0 националите на България по футбол победиха отбора на РСМ в Скопие

България поведе в резултата в 50-ата минута, когато Ради Кирилов пусна ювелирен пас към Десподов, който перфектно си овладя топката и с техничен удар прати топката в мрежата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени