Екстремно ниски температури в цялата страна! Снегът затвори пътища и затрудни движението по магистралите

Във вторник от север-североизток ще нахлуе още студен въздух и дневните температури в по-голямата част от страната ще остават отрицателни

Пътно-почистваща техника е съсредоточена и по улиците на малките населени места
Пътно-почистваща техника е съсредоточена и по улиците на малките населени места Източник: Zonanews

Времето ще се задържи облачно, в по-голямата част от страната с валежи от сняг. Днес най-много сняг ще падне в Рилородопската област. Заради ниските температури са възможни заледявания, а по планинските пътища и снегонавявания.  Почти без валежи ще бъде в Дунавската равнина и североизточните райони от страната. Ще духа до умерен, в Източните Родопи и Югоизточна България временно силен север-североизточен вятър. В 19 области в Западна, Централна и Южна България – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Перник, София – град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, е обявен жълт код за потенциално опасно време за интензивен снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи.


В южните райони на страната ще има има виелици и навявания. Максималните температури ще бъдат предимно между минус 4° и 1°. През нощта срещу понеделник от северозапад ще започне разкъсване и намаление на облачността. Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна, ще бъде по-високо от средното за месеца. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Над Черноморието ще бъде облачно, главно по южното крайбрежие с валежи от сняг, значителни на юг от Бургас. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще бъдат между минус 2° и 2°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще се усили до 3-4 бала. Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и с него температурите ще се понижават.

 

Ще бъде много студено и в комбинация с вятъра ще има опасност от измръзвания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около минус 10°, на 2000 метра - минус 17°. В понеделник облачността временно ще намалее, в много райони до предимно слънчево, по-късно отново ще се увеличи. Вятърът за кратко ще бъде от северозапад и дневните температури слабо ще се повишат, но сутрешните ще са още по-ниски, особено в югозападната част от страната, до около минус 15°.

 

Във вторник от север-североизток ще нахлуе още студен въздух и дневните температури в по-голямата част от страната ще остават отрицателни. Облачността ще е променлива, на отделни места ще има и слаби превалявания от сняг. В сряда сутринта ще е ясно и много студено. През деня от запад ще се заоблачи; вятърът чувствително ще отслабне, в много райони и ще стихне. Обстановката по пътищата се усложни рязко още в събота вечерта заради валежите от сняг. Валежите бяха още по-силни през нощта. Снежната покривка ще е между 5 и 20 сантиметра.

От Агенция "Пътна инфраструктура" са в готовност временно да затварят участъци за почистване. Оттам предупреждават шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимните условия. В събота вечерта от 22:30 до 23:30 часа беше ограничено движението по магистрала "Тракия" между София и Пазарджик за всички превозни средства за почистване на пътя. Причината беше ниска видимост и обилен снеговалеж. Движението на камионите беше спряно още към 21:00 часа. Временно движението по АМ "Хемус" в област София е ограничено в двете посоки за тежкотоварни автомобили над 12 тона заради снегопочистване. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

Освен това временно е ограничено и движението за тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета над 12 тона през проходите "Рожен", "Превала" и "Печинско". Останалите водачи е необходимо да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, съобщават от АПИ. ​Временно е ограничено движението на камиони над 12 тона през прохода "Предела". Ограничено е движението по пътя Батак – Доспат и пътя Девин – Михалково за тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета над 12 тона. Временно е преустановено движението на товарни автомобили, над 3,5 т. през ГКПП "Кулата-Промахон", "Капитан Петко войвода" и "Илинден". Въведеното ограничение е от гръцките власти, които съобщават, че причината за това е влошени метеорологични условия на територията на Гърция.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени