Елеонора Митрофанова: Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, обвинението означава "не идвай"

Посланикът каза още, че МВР ще поиска информация от руското вътрешно министерство защо се издирва българският разследващ журналист

Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова Източник: Посолство на РФ в София

Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, заяви пред журналисти посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, която бе извикана от МВнР, за да бъде изслушана по казуса. "Що се отнася до Грозев, то не става дума за преследването му заради журналистическа дейност. При нарушаване на руското законодателствo правни последици настъпват независимо от рода на дейността или гражданството. Между нашите страни има споразумение за взаимодействие по подобни въпроси и българското вътрешно министерство може да поиска от руските колеги необходимите подробности", добави тя.

 

Митрофанова каза още, че не знае в какво точно е обвинен Грозев. Тя твърди, че нищо не го заплашва, а обвинението означавало "не идвай". Посланикът каза още, че МВР ще поиска информация от руското вътрешно министерство защо се издирва българският разследващ журналист.

 

Посолство на РФ (Русия) в София, руско посолство в София
Посолство на РФ (Русия) в София, руско посолство в София Източник: Zonanews

По повод прекратеното преподаване на български език и свалените портрети на български личности в окупираните от Русия украински територии тя заяви, че няма такава политика, а държавата насърчава чуждите езици и култура да се развиват. "Подчертах, че изучаването на родни езици, в това число и на български, е само добре дошло в нашата многонационална страна". Тя определи като "печален въпрос" българо-руските отношения, които според нея били на най-ниското ниво.

 

От посолството на Русия разпространиха и коментар: "На 29 декември Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова беше поканена в МВнР на България за обсъждане на актуални теми от двустранния дневен ред, в това число ситуацията с преподаване на българския език в Русия и обявяването от руските органи на реда на гражданина на РБ Х.Грозев за издирване. Подчертахме, че с оглед на многонационалния характер на руската държава свободно изучаване на родните езици е неотделимо право на гражданите и се поощрява на федерално ниво. Уговорихме се да изясним подробностите около преподаване на български език в Запорожка област. Пояснихме ситуацията с Х.Грозев, акцентирайки върху това, че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, независещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му. Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени