Елитните десантчици на САЩ "Крещящите орли" пристигат в България, за да я защитават от Русия

Около 2400 войници ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия

"Крещящите орли" от 101 въздушно-десантна дивизия
"Крещящите орли" от 101 въздушно-десантна дивизия Източник: Twitter

Елитната 101-ва въздушнодесантна дивизия на американската армия ще бъде прехвърлена в Европа, за да подсили защитата на източния фланг на НАТО. Това съобщи във Фейсбук мисията на САЩ в Северноатлантическия алианс. "След 80 години 101-ва въздушно-десантна дивизия, известна като "Крещящите орли", се завръща в Европа", се казва в съобщението.

 

 

Около 2400 войници ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия, след като първият заместник-началник на президентската администрация на Путин, Сергей Кириенко заяви, че НАТО е във война с Русия.

 

101-ва въздушно-десантна дивизия на американската армия се бие по време на Втората световна война в Западна Европа. Участва в десанта в Нормандия и в операция "Маркет Гардън".

 

През 1965 г. бригада от 101-ва дивизия се сражава във войната във Виетнам, а през 2003 г. участва в инвазията в Ирак. В края на юни, на среща на върха в Мадрид, лидерите на НАТО се споразумяха да увеличат броя на силите за бързо реагиране на Алианса почти осем пъти - до 300 000 души.

 

В момента те наброяват 40 000 бойци, които трябва да са готови да започнат бойни мисии в рамките на 15 дни.

Още от "България"

С резултат 1:0 националите на България по футбол победиха отбора на РСМ в Скопие

България поведе в резултата в 50-ата минута, когато Ради Кирилов пусна ювелирен пас към Десподов, който перфектно си овладя топката и с техничен удар прати топката в мрежата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени