Емил Дечев: Гешев има надежда за закрила от САЩ и ЕС, съмнявам се да я намери

Поисканите имунитети на Борисов и Петков създават впечатление за реваншизъм, каза зам.-министърът на правосъдието

Емил Дечев
Емил Дечев Източник: Министерство на правосъдието

Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално решене", каза заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев пред bTV.


"Това, което мога да кажа като впечатлените по предсрочното освобождаване на Гешев е, че оставаме с неприятно впечатление всички, които сме гледали заседанието на ВСС. Едни хора, които до вчера защитаваха главния прокурор, станаха негови критици. В обществото остава неприятно съмнение кои са истинските причини за това обръщане на 180 градуса", посочи Дечев.


По думите му това е третото искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. "Част от магистратите, които искат да бъде освободен заявиха, че е имало натиск от върху тях. Може да приемем тяхното обяснение, че под натиск са оттеглили искането си, а другото обяснение е, че оформящото се мнозинство във ВСС са осъзнали, че първото искане на шестима ще изисква повече време, докато второ искане е на четирима прокурори, то се отнася до нещо, което не изисква събиране на толкова доказателства – за едни думи изречени от главния прокурор", подчерта той.

 

"Моите впечатления са, че в първото и второто искане имаше далеч по-сериозни искания за освобождаване. Тогава направиха всичко, за да го запазят. Сега същите тези хора са способни за някакви по-леки причини да действа наистина сериозно, да наложат сериозна санкция, като предсрочното освобождаване", каза зам.-правосъдният министър.

 

"Има надбягване на две процедури. Едната е тази, а другата е определени искания за сваляне на имунитет във връзка с досъдебни производства, включително сигнали, за които дълги години не са се образували досъдебни производства", посочи Дечев.

 

По думите му на предстоящата среща в Брюксел, на която ще участват с Гешев, очаква главният прокурор да говори за процесите у нас и за опитите за отстраняването му. "Около една година Иван Гешев има дипломатическа активност, кое не е типично за един главен прокурор. На моменти се държи като външен министър, но вероятно има надежда, че по някакъв начин в САЩ и ЕС ще намери закрила. Съмнявам се да я намери", заяви Дечев.

 

"Разговарях с директора на Главна дирекция "Охрана” и той ми заяви, че никой не се е обръщал към дирекцията за охрана на лицето Васил Божков на ГКПП "Кулата", заяви Дечев в отговор на въпрос дали Васил Божков ще се завърне у нас.

Емил Дчев

По думите му най-големите пробиви на полиция и прокуратура срещу мафията са се случвали  през вътрешните хора.

 

Още от "България"

Десетият фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра” събра групи за исторически възстановки и

В тазгодишното издание на "Калето - Мездра" взеха участие групи за исторически възстановки и индивидуални реконструктори - общо над 70 на брой

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени