Евелина Славкова, "Тренд": Нинова се скри, не иска да плаши хората с агресията си

"Съотношението между сигурни в следващия парламент партии и такива, които са на ръба в момента е "5+2", каза Славкова

Евелина Славкова
Евелина Славкова Източник: NOVA News

"В средата на март ще има нови данни. Тогава ще дадем по-точни прогнози. На тези избори е ясно кои ще бъдат първи и втори. Не е ясно кой ще бъде трети, както и кои ще прескочат 4%". Tова каза в предаването "Офанзива" по NOVA News Евелина Славкова, социолог от изследователски център "Тренд".
Съотношението между сигурни в следващия парламент партии и такива, които са на ръба в момента е "5+2", допълни Славкова и разкри, че всред петте партии, които ще влязат със сигурност са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС и Демократична България. Формацията на Мая Манолова и ВМРО са на ръба. Тя заяви още, че избирателите предимно се насочват към познати лица и много малък процент се интересуват и четат програми на партиите. "Много рядко, задавайки въпрос към респондентите в изследванията дали четат програмите на партиите, за съжаление отговорът е по-скоро "не". По съвсем други, субективни причини гласуват за една или друга партия", обясни Славкова.

 

Според нея основните партии няма да се променят като представителност.  "Българите обръщат внимание на лидерите на политическите формации. Спомняте си 2017 г., когато виждахме една Корнелия Нинова, която беше изключително агресивна по време на кампанията. И в интервюта, и в позиции, и в кампанията като цяло. Тогава тя уплаши хората, беше изключително агресивна, а хората по принцип не обичат толкова агресивни политици. Сега виждаме обратния модел, който Корнелия Нинова всъщност води в тази кампания - не я чуваме, не я виждаме, освен някакви неща, които се случват във вътрешнопартиен план. Електоратът на БСП е твърдолинеен, няма да й се разсърдят заради този тип поведение. Но виждаме съвсем друг тип образ при нея - на човек, който не иска да плаши хората и да бъде агресивна, както 2017 г.", смята Славкова.

 

Евелина Славковавярва, че всички партии, които влязат в парламента, ще бъдат "широко скроени" и ще искат да участват в управление, въпреки предизборните анти-ГЕРБ лозунги. "Това след кои избори не сме го виждали, та и сега да мислим, че няма да се случи", отговори тя на въпрос дали предизборните сблъсъци не са само трик. За нея програмно правителство е възможно, като такова е предлагано многократно от ДПС, но трябва да има много близък резултат. "ГЕРБ може да направи правителство на малцинството с подкрепа на ДПС. Слави Трифонов вероятно ще бъде по-сговорчив с БСП, за да се създаде фронт срещу ГЕРБ", заяви социологът. Относно ВМРО, Славкова подчерта, че са естествен партньор на ГЕРБ, но ще имат по-малко депутати. "Много е важна избирателната активност, защото COVID ще намали активността, а от това печелят партиите с твърдите ядра", заключи Евелина Славкова.

 

Още от "България"

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев на среща с ЦИК: Имате нашето пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи днешната среща с изпълнителната власт като навременна и изрази увереност, че с нея се поставя добро начало на съвместната работа по организирането на вота

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени