Евродепутатът Андрей Новаков тръгна с камион през Европа като протест срещу отказа ни за Шенген

Българите са обезверени, румънците също. Те са обидени от начина, по който се решава проблемът, уточни той

Андрей Новаков в камион
Андрей Новаков в камион Източник: Facebook

Евродепутат тръгна на нощно пътуване с камион през Европа като протест срещу отказа за Шенген. Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП е решил да покаже колко чакат българските превозвачи по границите и колко ощетени са от това, че все още не ни приемат в Шенген. "Наредих се на опашката с ТИР-ове на Калотина. После Батровци. После Видин. Няма да се откажа, докато шофьорите не получат нормални условия на труд и този позор с чакането с дни не спре.", написа Новаков на страницата си във Фейсбук.

 

През кои от най-инфарктните, по думите му, граници е минал, колко е чакал и спал ли е в камиона? Подробности за пътуването си Новаков разказа пред NOVA.


"В момента се намирам на сърбо-хърватската граница, на пункта "Батровци". Това, което виждаме тук, е отвъд въображението. Опашката е поне 2 дни. Така изглежда Шенген по въздух. Това няма да ни помогне и е крайно време Австрия да го разбере. Ще отида на всички проблемни граници. Критиките, които се отправят към България по отношение на пазенето на границите, са смехотворни. Шофьорите спят на ротационен принцип, за да пазят камионите от мигранти. Освен приемането на бюджета, до края на мандата предстоят законодателни предложения, с които България може да покаже характер", сподели Новаков. Според него страната ни отдавна е готова да влезе в Шенген.

 

"В кулоарите на парламента се усеща, че голямата беля вече се е случила. Българите са обезверени, румънците също. Те са обидени от начина, по който се решава проблемът. Тук не става въпрос за критерии, за покриване на дадени изисквания, а за шикалкавене и политически решения, които помагат на някой да бъде преизбран", уточни той.


По думите му това, че Нидерландия е казала "да" на България, а Австрия предлага някакви решения, е сигнал, че страната ни има шанс да влезе в шенгенското пространство.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени