Евродепутатите от ГЕРБ-СДС: Комисията ЛИБЕ трябва да разгледа заканите на Бойко Рашков срещу Борисов

Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година

ПП ГЕРБ
ПП ГЕРБ Източник: Zonanews

Евродепутатите от групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП разпространиха декларация, по повод изказване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. "Категорично протестираме срещу реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим", се казва в декларацията. Според евродепутатите служебният вътрешен министър Бойко Рашков, "бивш следовател от времето на комунистическия режим в страната, направи едно напълно недопустимо изказване по стандартите на всеки един парламент.

 

Той отправи директна закана от трибуната на Народното събрание за разправа с лидера на ГЕРБ г-н Бойко Борисов", пише още в декларацията. "Министър Рашков първо съжали, че не се е разправил с него, докато е бил следовател и после се закани, че има време да го направи сега. Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година. Тогава комунистическият диктатор Димитров по същия начин се заканва на лидера на опозицията Никола Петков, който малко по-късно е обесен по скалъпен съдебен процес", пишат евродепутатите от ГЕРБ-СДС.

 

"Подобни закани в демократична държава, член на ЕС, от трибуната на парламента, изказани от вътрешен министър са недопустими и ние изразяваме нашето дълбоко възмущение от това поведение", се казва още в декларацията.

 

"Със спазването на върховенството на закона, не може да се злоупотребява, за да се постигат политически цели. Считаме за напълно необходимо това деяние да се разгледа и от Мониторонговата група към комисията ЛИБЕ за наблюдение на върховенството на закона в ЕС", се казва още в декларацията на евродепутатите.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени