Еврокомисарят по правосъдие ни похвали за реформите

Дидие Рейндерс припомни - борбата с корупцията е не по-малко важна

Дидие Рейндерс и Николай Денков
Дидие Рейндерс и Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс, който е на работно посещение в България, даде съвместен брифинг с премиера Николай Денков в Министерски съвет. От думите му стана ясно, че страната ни е положила огромни усилия по отношение на реформите в съдебната система, Конституцията и контрола над главния прокурор.

 

Рейндерс насърчи българските власти да продължат по пътя на реформите, но също така подчерта, че борбата с корупцията не бива да се изключва от фокуса на вниманието. Реформите в Конституцията, в съдебната система, контрола над главния прокурор – това са много важни неща, но също и борбата с корупцията, тя също трябва да бъде във фокуса на вниманието и да има действаща комисия срещу корупцията. Разбира се, ще отнеме време, докато се въведат тези реформи, но по-важното е да се работи, заяви комисар Рейндерс.

 

По думите на правосъдния еврокомисар утвърждаването на върховенството на закона е изключително наложителен процес не само за България, но и за останалите държави-членки в Европейския съюз. "Благодарение на правителството и министър-председателя България върви по този път", поясни още Дидие Рейндерс.

 

От своя страна премиерът Николай Денков също изтъкна необходимостта от това реформите в правосъдието да продължат, като заяви, че промените трябва да бъдат въведени в реалния живот по такъв начин, че да не се повтарят стари грешки от миналото. Важното е темпото да не се забавя и да бъдат избрани съставите за антикорупционната комисия и прокурорските и съдийски колегии, които да трансформират съдебната система по такъв начин, че тя да бъде независима и обективна, в т.ч. влизат прокуратурата и следствието, обясни акад. Денков.

 

На журналистически въпрос, касаещ бъдещето на "сглобката", министър-председателят коментира, че не очаква някоя от политическите сили, подкрепящи правителството, "да работи за отиване на избори". "Напротив, виждаме изказвания на различни политически лидери, които казват, че трябва да се осъществи ротацията както е замислена", посочи премиерът Денков. Според него е нормално да има спорове как точно да изглежда кабинетът под ръководството на Мария Габриел. По думите му обаче и двамата са убедени, че ротация трябва да има.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени