Европа поема ангажимент към по-здравословна хранителна среда – време е и България да се включи

Становище на Сдружение за достъпна и качествена храна 3 юни 2025 г.

Сдружение за достъпна и качествена храна
Сдружение за достъпна и качествена храна Източник: СДКХ

В последните месеци редица европейски държави предприеха смели и дългоочаквани стъпки към създаване на по-здравословна хранителна среда, с особен фокус върху защитата на децата и уязвимите групи в обществото. Сдружение за достъпна и качествена храна изразява пълна подкрепа за тези усилия и подчертава необходимостта България спешно да се включи в тази общоевропейска посока.

 

Норвегия вече официално забрани рекламата на храни и напитки с високо съдържание на захар, мазнини и сол, насочена към лица под 18 години – стъпка, която показва, че доброволните кодекси и препоръки не са достатъчни. Дания върви в същата посока, като предвижда законодателна рамка, която ще обхване и дигиталните платформи, включително социалните мрежи и инфлуенсър маркетинг – канали, които до този момент остават почти напълно нерегулирани. Испания пък насочва вниманието си към храната в публичния сектор – болници, старчески домове и социални услуги – където се въвеждат задължителни хранителни стандарти с фокус върху здравето и устойчивостта.

 

Тези мерки не са просто символични жестове – те представляват реален ангажимент към здравето на гражданите и са отговор на нарастващите нива на хронични заболявания, затлъстяване и хранителни разстройства, особено сред децата.

За съжаление, в България липсва съпоставим напредък. Рекламата на вредни храни все още е свободна, достъпна и насочена към подрастващите чрез телевизия, интернет и социални мрежи. В обществения сектор – включително училища и здравни заведения – липсват задължителни минимални хранителни стандарти. Това оставя хиляди деца, болни и възрастни хора ежедневно изложени на нездравословна храна без реална защита от държавата.


"Не можем повече да гледаме как децата ни израстват в среда, доминирана от агресивна реклама на вредни храни и липса на контрол в обществения сектор. България изостава драматично от добрите европейски практики. Това не е въпрос на ресурси, а на политическа воля и обществена отговорност", коментира инж. д-р Андрей Велчев, председател на Управителния съвет на Сдружението за достъпна и качествена храна.

 

Сдружението отправя следните конкретни препоръки към националните институции:

  • Въвеждане на законова забрана за реклама на храни с високо съдържание на захар, мазнини и сол, насочена към деца под 18 години;
  • Регулация на маркетинга чрез инфлуенсъри и социални мрежи, който в момента е извън реален контрол;
  • Приемане на хранителни стандарти за всички обществени институции – училища, болници, социални домове;
  • Провеждане на национални информационни кампании в подкрепа на здравословното хранене и информирания избор;
  • Създаване на междуинституционален съвет за координация на хранителната политика в България.

Вярваме, че само чрез координирани и последователни действия между държавните органи, научната общност, гражданския сектор и отговорния бизнес, може да се създаде устойчива и справедлива хранителна система, която да поставя здравето на хората – особено на децата – на първо място.

 

Сдружение за достъпна и качествена храна ще продължи да работи за прилагането на европейските стандарти в България, в тясно сътрудничество с партньори като SAFE – Safe Food Advocacy Europe, Европейския алианс за рекламни стандарти (EASA) и сродни организации от цяла Европа. Защото здравословното хранене не трябва да бъде привилегия – то е право.

Още от "България"

С тържествена заря-проверка и поклонение в "Рашов дол" в Лютиброд почетоха паметта на загиналите за българската свобода

По традиция, датираща от далечната 1945 г., поклонниците имаха възможност да видят възстановка на последното сражение на Ботевите четници с османлиите, предвождани от черкезина Джамбулет бей

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени