Евростат: България е на дъното в ЕС по дигитална грамотност

Най-висок е делът на компютърно грамотните в Нидерландия (83%), следвана от Финландия (82%) и Дания (70%)

Дигитална конкурентоспособност
Дигитална конкурентоспособност Източник: Shutterstock

България е на предпоследно място сред страните от ЕС по дял на населението с поне базови дигитални умения. Това сочи най-новото  изследване  на Евростат, основано на събраните данни за използването на информационни и комуникационни технологии (ICT) в домакинствата на континента.

 

Анализът обхваща 27-те държави членки на Европейския съюз плюс Швейцария и Норвегия. Резултатите сочат, че през 2023 г. елементарна цифрова култура имат 56% от жителите на ЕС на възраст между 16 и 74 години.

 

Най-висок е делът на компютърно грамотните в Нидерландия (83%), следвана от Финландия (82%) и Дания (70%). На обратния полюс са Румъния (28%), България (36%) и Полша (44%), където най-малка част от населението има умения да се справя в технологична среда.

 

България е на дъното в ЕС по дигитална грамотност
България е на дъното в ЕС по дигитална грамотност Източник: Евростат

Под половината жители притежават основни способности в сферата на ICT още в Латвия (45%), Италия (45%), Словения (47%) и Кипър (49%).

 

"Индикаторът за цифрови умения е един от ключовите показатели за ефективност в контекста на т. нар. Дигитално десетилетие, което излага визията на ЕС за цифрова трансформация. Целта за 2030 г. е 80% от гражданите на ЕС на възраст 16-74 години да имат поне основни цифрови умения", посочва Евростат.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени