Фалшива новина от България за доц. Кунчев е в топ 5 на Европа

В класацията лидер е Полша с фалшива история за 22-ма полски войници, убити на границата с Беларус

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: МС

В края на годината страната ни оглавява поредна негативна класация. Фалшива новина от България е в топ 5 в Европа. Проучването, направено от Европейската обсерватория за цифрови медии показва, че темата COVID-19 е подложена на най-много дезинформация. Топ историите най-често съдържат подправени документи с логата на СЗО, фондация "Гейтс", както и богат снимков и видео материал.

 

Фейкът за доц Ангел Кунчев
Фейкът за доц Ангел Кунчев Източник: Proveri.afp.com

Фалшивата новина, че главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е умрял след трета доза ваксина попада в топ 5 в класация на Европейската обсерватория за цифрови медии. В началото на ноември Кунчев трябваше да опровергава информацията за смъртта си във Фейсбук. "Не съм в болница, още по-малко пък съм интубиран, нещо повече - имам нахалството да не съм и умрял!", написа той в социалната мрежа.

 

В класацията лидер е Полша с фалшива история за 22-ма полски войници, убити на границата с Беларус. В Нидерландия пък е пуснат слух за убити от полицията протестиращи в Хага срещу мерките за COVID-19. Във Франция популярност набира фалшива новина за петкратно увеличение на броя на футболисти с фатални сърдечни заболявания заради ваксините. В Ирландия най-фрапантният пример е за официални писма, които дават право на неваксинирани да посещават близки и приятели в болница, информира БНТ.
 
Първите пет по разпространение фалшиви новини
Първите пет по разпространение фалшиви новини Източник: БНТ

Още от "България"

Последни новини

Най-четени