Фандъкова: Няма да въвеждаме нови мерки срещу коронавируса в София

"Със заповед на директора на СРЗИ започва разкриването на допълнителни легла във всички болници в София", съобщи още кметът

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова Източник: Софийска община

Към момента не се налага въвеждането на нови мерки в София, обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова днес.  Заболеваемостта в София се покачва плавно, макар че вече е твърде висока - над 500 на 100 000. Въпреки че столицата е трайно в лилавата зона по разпространение на COVID-19, засега няма да се затварят детски градини.  Учениците от 1 до 4 клас също остават в присъствена форма на обучение. Днес има 10 яслени и 24 групи от детски градини, които са под карантина и 2 затворени изцяло сгради в район "Овча купел".  Причината е най-вече заради заболели учители и персонал. Групите в столицата са общо над 1600. Затворено е и 100-о училише в район "Сердика" заради заболяване на персонала, обясни Фандъкова.

 

"Със заповед на директора на СРЗИ започва разкриването на допълнителни легла във всички болници в София", съобщи още кметът. Тази сутрин тя е разговаряла с директорите на общинските болници и всички имат готовност да разкрият още легла. Към днешна дата не се налагат допълнителни мерки, но, ако се наложи няма да се поколебаем, допълни Фандъкова. Броят на леглата за Covid-болни в София ще бъде увеличен с 20 процента, съобщи по-рано директорът на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. Пенчев ще обсъди с директорите на големите столични болници положенито с леглата:

"Ще се направи анализ и, ако е необходимо, ще подхождаме индивидуално към всяко лечебно заведение. В някои от големите лечебни заведения леглата свършиха или почти свършиха. Прави се внимателен анализ на това да не би да бъдат ощетени пациентите, които нямат Covid заболяване, за да могат да бъдат лекувани тези особено, които са в тежко състояние".

679 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ. Положителни са 18 на сто от направените общо 3759 теста. Най-много са новозаразените в София - 223-ма. Следват областите Варна - 61 и Бургас - 56 нови случая. Като починали са отчетени 51 души, излекуваните са 584.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени