Фандъкова отказва двойно по-висока заплата

В момента основната заплата на Йорданка Фандъкова е 2900 лв., като тя не е променяна отдавна

Кметът на София Йорданка Фандъкова
Кметът на София Йорданка Фандъкова

Общински съветници от три партии предлагат двойно увеличение на заплатата на кмета на София, съобщават от "24 часа". 

Внесеният доклад е на общинари от групите на БСП, "Демократична България" и "Патриоти за София". Той предвижда основната месечна заплата на столичния кмет да е 100% от максимално определения размер съгласно постановлението на Министерския съвет за заплатите в бюджетните организации и дейности.

 

Съгласно въпросното постановление "конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на кметовете на общини, райони и кметства се определят от съответния общински съвет при условията на Закона за местното самоуправление и местната администрация, като размерът на определените заплати не може да надхвърля основната месечна заплата на министър".

 

В момента основната министерска заплата е 6419 лв., като тя се образува, като основната депутатска заплата се увеличи с 30%. Според доклада, внесен от опозицията в СОС, също толкова - 6419 лв. на месец, трябва да получава и градоначалникът на София.

 

В момента основната заплата на Йорданка Фандъкова е 2900 лв., като тя не е променяна отдавна. Ако възнаграждението обаче бъде увеличено двойно, автоматично ще се вдигнат и заплатите на председателя на Столичния общински съвет, на самите общински съветници, както и на районните кметове. Причината е, че тези възнаграждения са функция от кметската заплата.

 

В доклада се предлага заплатата на председателя на СОС да е в размер на 90% от тази на кмета на София, тоест 5777 лв. На общинските съветници пък се предлага да е 70% от основното месечно възнаграждение на председателя на СОС, което означава столичен общински съветник да взема 4043 лв.

 

По отношение на възнагражденията на районните кметове, които са в размер на 75, 80 и 85% от това на кмета на общината, в зависимост от големината на района, в доклада се предвижда кметовете на по-малките райони, като "Изгрев", "Оборище", "Студентски" и "Банкя", да получават 75% от заплатата на Фандъкова, или по 4814 лв. По 80%, или 5135 лв., биха получавали кметовете на райони като "Красно село", "Средец", "Слатина", "Сердика", "Витоша", "Овча купел" и др.

 

Ако докладът бъде приет, по 85%, или 5456 лв., ще стане заплатата на кметовете на "Младост" и "Люлин" като най-големи райони. В момента основните месечни възнаграждения на кмета на Столичната община и на районните кметове са по-ниски между 2,5 и 3 пъти от максималните размери, определени в постановлението на МС, посочва се в доклада и като допълнителен аргумент за предлаганото увеличение се изтъква, че "индексът на потребителските цени, база за индексация на заплати и пенсии в страната ни, за октомври 2021 г. спрямо юни 2014 г. е 115,4%, като натрупаната за периода инфлация надвишава 15%".

 

Мнозинството на ГЕРБ обаче категорично няма да подкрепи такова увеличение на заплатите в четвъртък, когато се очаква да влезе в дневния ред на СОС. Шефът на СОС Георги Георгиев заяви, че не приема идеята. "Предстои тежка зима и за останалите българи доходите не се вдигат. Да, инфлация има, поскъпването е факт, но не е сега времето. Всеки си е правил сметката за каква заплата ще работи, като се е кандидатирал", коментира той.

 

Твърдо против увеличението на заплатата си е и самата Фандъкова. "В криза, в която режем разходи, за да осигурим основни дейности като градския транспорт и уличното осветление, е категорично неприемливо увеличение на заплатите. Според разчетите на съветниците от опозицията за него ще са нужни допълнително над 2,5 млн. лв. Такъв допълнителен разход в момента общината не може да си позволи", категорична бе тя.

Още от "България"

Трайчо Трайков: Започваме демонтирането на МОЧА до 30 дни

Срамно е, че областната администрация и самият Трайков говорят за премахване на монумента заради мерки за безопасност, докато истинската причина би трябвало да бъде скъсването с унизителната митология за "освободителната Червена армия" и възстановяването на историческата истина за окупацията на България от Съветите през септември 1944 г. 

Прочетете повече прочетете повече

Комисията по отбрана одобри предаването на Украйна на ракети с отпаднала необходимост

МО да предприеме действия за присъединяване към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени