Федерацията на ционистите: Израелският експерт бе в София по наша покана, не се е месил в следствието

Позицията е подписана от Николай Гълъбов, председател наФедерацията на ционистите в България

Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България
Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България

В деня на взрива пред автомобила, в който се вози главния прокурор, а и на следващия ден, първо шефът на следствието Борислав Сарафов, а сред това и неговият заместник Ясен Тодоров казаха, че израелски експерт е бил на мястото и е споделил своите впечатления.

 

Впоследствие това потвърди и главният прокурор. По-късно в своя позиция до БТА Борислав Сарафов заяви, че не познава този експерт, както и че той бил доведен от Ясен Тодоров по разпореждане на Иван Гешев. 

 

Днес от Федерацията на ционистите у нас излязоха с изявление до медиите, с което искат да внесат яснота и да прекратят циркулирането на неверни информации около посещението на израелския експерт у нас. 

 

В писмото, подписано от Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България се казва, че организацията категорично осъжда всякакви опити за внушения и спекулации за незаконна намеса в работата на правоприлагащите органи на израелския експерт с инцидента с главния прокурор.

 

Целта на посещението на експерта е била среща с членовете на ционистката организация и отбелязването на 75 години от основаването на Държавата Израел. По време на посещението си той е провел среща и със заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров, с когото са обсъждали изпращането на българска група на семинар по сигурността в Израел.

 

Ето и целия текст на позицията:

"На 1 май 2023 г. по покана на Федерацията на ционистите в България, на официално посещение в София пристигна изтъкнат израелски експерт по анти-тероризъм, чието име и длъжност не можем да съобщим, поради съображение за сигурност. Можем само да поясним, че името не е това, което се тиражира от някои медии. Целта на неговото посещение бе среща с членовете на ционистката организация и отбелязването на 75 години от основаването на Държавата Израел. В програмата му беше включено официално отбелязване на празника, както и посещение в тази връзка на българско училище, съвместно с изпълнителния директор на световната организация ORT, с която училището работи тясно.

 

При посещението си израелският експерт проведе среща и с г-н Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС, като целта на срещата беше да се обсъди изпращането на българска група на семинар по сигурността в Израел през тази календарна година. Група от служители на МВР вече е била на такъв семинар през 2020 г., като през тази година се е планирало разширяване на групата със служители от Прокуратурата, НСлС и структурите по сигурността на Столична община. Това е и световната практика на формиране на групи за подобно обучение за повишаване на квалификацията и обмяна на опит.

 

Категорично осъждаме всякакви опити за внушения и спекулации за незаконна намеса в работата на правоприлагащите органи или каквато и да било друга връзка на израелския експерт със случилите се по това време в страната ни събития. Федерацията на ционистите в България не е страна и няма нищо общо с тези процеси, като апелираме към компетентните органи да извършат необходимото разследване и по законов ред да огласят фактите по случая.

 

Федерацията на ционистите в България не е политически обвързана и не развива дейността си на политическа основа. Нейната цел и функция е да развива и усилва отношенията на сътрудничество между България и Държавата Израел във всички сфери и ние ще продължим да се придържаме към това".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени