Финансирането по Плана за възстановяване, ако пуснем Северна Македония?

Това било лична амбиция на френския президент Еманюел Макрон

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: Pinterest

На 2 февруари България вероятно ще получи одобрението на нашия план за възстановяване според добре осведомени източници от Брюксел. Преди това нашата страна трябва да изпълни няколко условия - част от тях са по самия план. Другите са общополитически, едно от които е да спрем да пречим на приемането на РС Македония и Албания.

 

Това е лична амбиция на френския президент Еманюел Макрон, която въпреки дипломатичното ѝ публично говорене през годините, е била възпирана от канцлерката Ангела Меркел. След като Меркел вече се оттегли, цялото влияние на Франция и близката ѝ Полша ще бъде вложено, за да започнат преговорите за членството на Македония и Албания.

 

Това не е формулирано като пряко условие на Брюксел към София, защото ще прилича на изнудване, но е намекнато достатъчно ясно на български официални лица от различни политически сили. Не е ясно дали новият канцлер Олаф Шолц ще има сили и желание да се противопоставя на френско-италианско-полския триумвират в полза на Сърбия.

 

Другото важно условие е България да има редовно правителство със стабилна перспектива и бюджет, защото част от дейностите по плана за възстановяване се финансират с национални средства, които после се възстановяват. Според част от източниците в тези неясно формулирани условия е и приемането на Истанбулската конвенция, но това не се потвърждава от всички източници, до които са се допитали репортерите на "24 часа".

 

На 15 октомври България най-накрая направи дългоочакваната стъпка, която се обсъждаше през цялата 2021 г. С внасянето на своя Национален план за възстановяване и устойчивост София стартира процедурата, след която в крайна сметка ще се надява на 12,9 млрд. лв. безвъзмездни средства от ЕС. Инвестициите са разпределени в четири стълба (виж таблицата). Формално Европейската комисия има време до 15 декември да каже дали планираните реформи отговарят на критериите, за да бъде планът финансиран.

 

Досегашната практика с този нов безпрецедентен финансов инструмент на ЕС показа, че времето е относително. Източник: "24 часа"

Още от "България"

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени