Гълъб Донев: Постигнахме два пъти по-ниски цени на газа, в сравнение с предишния кабинет

Имаме две оферти от Швеция и Франция за самолети втора ръка, с които да осигурим прехода между Миг-29 и Ф-16, информира Донев

Гълъб Донев
Гълъб Донев Източник: Пресцентър на МС

"Ние имаме една от най-ниските цени на газа в Европа."Имаме газ от няколко източника." Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в предаването "Лице в лице" по bTV. Според Донев политиките, които се провеждат, са следствие от политиките на редовното правителство в рамките на бюджета. "Служебното правителство няма вина, че дългът скача, инфлацията има инерционен механизъм. Това, което направихме, е да спрем темпа на нарастване на инфлацията. Това ще се почувства в следващите месеци", каза Донев.

 

Той изтъкна заслугата на министър Шишков, на енергийния министър, да заработи интерконекторът с Гърция. Напомни, че служебното правителство осигури слотове за тези количества втечнен газ. Ние постигнахме два пъти по-ниски цени на газа, категоричен е премиерът.

 

"Това е първоначален вариант за двете тарифи на тока", коментира Донев проекта за две тарифи на тока. "Това което се работи, е да направим така, че бизнесът и гражданите да имат еднакви разходи дали ще се отопляват на газ, на ток и да не чудят на какъв източник да се отопляват. Няма да има скокове в цените", заяви Донев. Бизнесът ще получи компенсации за високите цени на енергията, каза още той. Всеки бизнес ще бъде подпомогнат, обеща премиерът и допълни, че крайната дума ще е на парламента.

 

"Ние като износител на ток балансираме цялата енергийна система на всички съседни държави", посочи Донев. "Няма да ги има опашките на КГКП "Кулата", няма да има опашки на двата моста на Дунав свободно ще се преминава през сухоземните, речните и морските граници в рамките на общността. Бизнесът ще може да развива дейността си по- бързо". Така описа Донев ползите от влизане на страната ни в Шенген. "Отдавна трябваше да бъдем член на това шенгенско пространство", каза още служебният премиер.

 

"Имаме две оферти от Швеция и Франция за самолети втора ръка, с които да осигурим прехода между Миг-29 и Ф-16", информира Донев. Той посочи, че страната ни няма достатъчно годно оръжие, което България да предостави на Украйна от българските въоръжени сили. "Няма пряка военна заплаха, но има рискове за националната сигурност към България няма пряка военна заплаха", категоричен е служебният премиер.

 

"Наблюдателите дадоха висока оценка при провеждането на изборите. Имахме прозрачност при тестването на машините", заяви още Донев за проведените избори на 2 октомври. Той изрази надежда дано да не са чести тези избори. 

 

Всяко едно правителство има своите кадрови политики, обясни служебният премиер. "Твърдо не." Така отговори той на въпрос имало ли е целенасочени удари срещу БСП.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени