Ген. Съби Събев: България се явява слабо звено в НАТО, Алиансът трябва да подсили източния си фланг

България не изпраща никакъв позитивен сигнал към Пакта

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев
"Всяка държава от НАТО би могла да бъде домакин на едни такива преговори. Това обаче до голяма степен зависи от тежестта на държава, защото много по-големи претенции биха имали Франция, Германия, Великобритания и други държави от НАТО". Това заяви първият български представител в НАТО ген. Съби Събев в студиото на "Bulgaria ON AIR" в коментар за възможността да бъдем домакини на преговори между Русия и Украйна..
 
Според него България не изпраща никакъв позитивен сигнал към НАТО, за да предявяваме претенции за такива преговори. "България отказа да задейства плана за подсилване на източните съюзни държави на НАТО. България реши с една собствена и неразбираема от другите държави инициатива да изгражда собствен батальон, който в бъдещето ще има оперативна готовност да бъде използван", посочи ген. Събев.
 
По думите му страната ни сякаш изпълнява изискванията на Русия в източноевропейските държави да няма съюзни сили на НАТО, военни съоръжения, както и претенциите ѝ по отношение на противоракетните съоръжения в Румъния и Полша.
 
И добави, че Балтийските държави, Полша, Румъния са приели съюзна батальонна бойна група, която е готова за използване. Гостът в студиото коментира и дали имаме необходимост чужди самолети да пазят небето ни.
 
"Разбира се, че имаме нужда. НАТО трябва да подсили източния си фланг. Ние в случая се явяваме слабо звено", посочи той. Запитан дали трябва да изпратим оръжия на Украйна, ген. Събев каза: "Украйна е наш партньор в НАТО от дълги години. След като това е държава, която е жертва на агресия, нормално е партньорите ѝ от НАТО да я подпомогнат с каквото ѝ липсва, за да се защитава успешно".
 
Събеседникът е категоричен - няма никаква намеса във войната, ако България изпрати въоръжения и боеприпаси, стига да не изпрати личен състав. Ген. Събев уточни, че няма риск за националната сигурност на България.
 
"Русия няма сили да води един по-широк конфликт извън Украйна. Тя дори с Украйна има проблем. Съотношението между силите на Русия и НАТО е категорично в полза на Алианса. Изключено е Москва да разширява конфликта и да търси начин да въвлече НАТО в него", завърши гостът.

 

Още от "България"

Трайчо Трайков: Извинявам се за начина, по който Столична община реорганизира движението по Патриарха

Бях поискал да има обществено обсъждане на проекта и на всички съпътстващи документи и изследвания, че ще бъдат взети предвид обоснованите предложения на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал "Мездра-май"

В тазгодишното издание се включиха 18 детски танцови състави, клубове и групи, мажоретни състави, вокални и балетни формации, формации за хип-хоп и модерни танци и 12 индивидуални изпълнители от Северозападна България и от Солун, Гърция

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени