Генчовска се събуди: Външно осъди срещата на Пендаровски с ОМО "Илинден"

Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония, се посочва в позицията

Теодора Генчовска
Теодора Генчовска Източник: МВнР

Министерството на външните работи осъди президента на Северна Македония Стево Пендаровски за срещата му с нерегистрираната от България и нагнетяваща напрежението между София и Скопие организация ОМО "Илинден".


"МнВР изразява загриженост от последните развития в Северна Македония, свързани с действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония" - това се посочва в позиция на българското външно министерство, публикувана на сайта му.


Вчера президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се срещна с организацията ОМО "Илинден" и "Сдружения на граждани от Република България". ОМО "Илинден" е организация с отказана регистрация от Конституционния съд заради сепаратизъм.

 

"Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония", се посочва в позицията.

 

От външното министерство приканват отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени