Георг Георгиев: Кой дръпна конците, кой натисна копчето на Радев

Народният представител от ПП ГЕРБ Тома Биков и заместник-външният министър Георг Георгиев дадоха извънреден брифинг в централата на ПП ГЕРБ по повод определянето от Румен Радев на 4 април за дата на редовните парламентарни избори

Тома Биков и Георги Георгиев на брифинг в централата на ПП ГЕРБ
Тома Биков и Георги Георгиев на брифинг в централата на ПП ГЕРБ

Тома Биков припомни кратката предистория на това как се стигна днес до избора на тази дата (4 април) от Румен Радев за провеждане на парламентарните избори.
"През цялото лято президентът искаше да се проведат избори в края на ноември, началото на декември, когато всички знаеха, че предстои втора вълна на коронавируса. След това, на 7 декември, президентът зададе в дневния ред на обществото датата 28 март. Месец по-късно започнаха консултации на различни политически сили, както и на здравните институции, и на ЦИК", каза Биков. 
"Радев показа, че не може да има среда на консенсус, за нас датата е приемлива, но с някои въпроси. Той предложи в оставащите броени дни да бъдат направени промени в изборното законодателство. Ние няма да внесем промените", добави Тома Биков. 
"Радев не си дал труда да прочете Изборния кодекс и затова не знае, че има решение на Съда за правата на човека, в което тълкува решение на едно друго правителство като препоръчва да не се правят промени поне година преди изборите", обърна Георг Георгиев внимание към управленската небрежност на Радев.

Той акцентира върху това, че на 4 април е католическият Великден, арменският Великден.
"Не бива да забравяме, че не малко са католическите държави в чужбина, където живеят български граждани и това ще създаде проблеми на българите в тези държави да гласуват. Радев трябва да обясни защо промени мнението си, след като вече беше определил една друга дата и от какво е предизвикана тази промяна, със седмица по-късно. Очевидно това са самоцелни, дошли незнайно откъде хрумвания", добави Георгиев.
Радев търси индулгенция за своето безсмислие, опитва се да насади хаос, да компрометира изборите, за да могат хората да бъдат разочаровани - естествено към тези, които са ги организирали", разкри Тома Биков. 
Тома Биков призова Радев да престане с разпространението и налагането на недоверие към изборите. Не машините и не пликовете гласуват, гласуват хората. И затова ние трябва да се борим за доверието на хората и който не го е разбрал ще загуби и тези избори, каза Биков. 




Още от "България"

23 танцови клубове, школи и състави взеха участие в Четвъртия национален фолклорен фестивал "Хорцѐто на Дефилето" в Мезд

Кулминациите на фолклорния празник беше надиграването с ръченица - шопска, тракийска и добруджанска, в което се включиха танцови двойки от различни формации

Прочетете повече прочетете повече

Министър Иванов: Ще предложа на Надзорния съвет на НОИ актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени