Георги Близнашки: Наблюдаваме пълзящ държавен преврат, управляващите ще докарат страната до национална катастрофа в мирно време

Колкото пъти си отвори устата Радев, толкова пъти нарушава Конституцията, заяви Близнашки

Георги Близнашки
Георги Близнашки Източник: NOVA NEWS

Вие не познавате манталитета на хората с фуражки, те разбират политиката като война. Противникът не е опонент, той трябва да бъде унищожен. Това е техният начин на мислене. Тези хора ще докарат страната до национална катастрофа в мирно време. Виждам на хоризонта черните облаци на диктатурата, каза проф. Георги Близнашки в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS.

 

Вдигна се много шум по тези санкции (от САЩ, бел.ред.), създава се една истерична обстановка. Представителят на ЕК каза "Не сме обсъждали въпроса за ответни действия срещу САЩ". Става дума за желанието на САЩ да действат като полицай по целия свят. Всяка държава трябва да се опита да въведе ред в своята територия. Ние не си даваме сметка до каква степен протестите от миналата година окаляха образаа на България. България е от тези страни, където богатството се създава от държавата. Тези, които са блицзо до властта получават едно привилегировано положение. Това се нарича клиентелизъм, не е Борисов създателят на този модел. Имаше го при Иван Костов, имаше го при Станишев, при НДСВ, каза Близнашки.

 

Проф. Георги Близнашки добави, че България сама се подлага на едни изтезания, които никоя друга държава не допуска, а после се чудим как да възстановим доброто име на страната. "Чуждите инвеститори напускат страната, очертава се на хоризонта финансова и икономическа криза. Имахме постижения, които зачеркнахме с лека ръка". Наследството на Пламен Орешарски беше изключително тежко, коментира бившият служебен министър-председател Близнашки. 

 

"Наблюдаваме пълзящ държавен преврат. Първото нещо, което направи това служебно правителство беше да посегне на службите. Бърза се, за да се обсеби цялата власт, чистката, която върви е много грозна история", разкри конституционалистът. 

 

Спорде него Румен Радев не е успял да се разграничи от Васил Божков. "При Румен Радев има нещо много интересно - той никога не заема позиция, винаги се оглежда, обмисля, но той е ръководител на антиГЕРБ коалицията, има един много ярък стремеж да се обсеби цялата власт, да се постави под контрол всичко. Това е много опасно". 

 

Проф. Близнашки определи началото на войната между институциите, когато Румен Радев излезе със стиснат юмрук миналата година. "Колкото пъти си отвори устата Радев, толкова пъти нарушава Конституцията", констатира професорът по конституционно право. 

 

"На площада миналото лято  не беше народът, там беше една тълпа. Далеч бяха тези протести от идеята за народни протести. Следващият парламент ще направи големи пакости, най-вероятно ще премахнат специализирания съд и пркокуратура, ще решат проблеми на олигарсите с обвинения. "Нали не си правите илюзията, че тези, които искат да прокарат тези идеи, го правят от идеални подбуди", заяви директно Близнашки, давайки да се разбере, че олигарсите са купили тези кресливи говорители и автори на идеите за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата в 45-то НС.

 

Трябва да говорим тези неща, докато все още имаме възможност. Аз не изключвам Конституционният съд да елиминира машинното гласуване, прогнозира още конституционалистът.

 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени