Георги Господинов бе отличен с престижната италианска литературна награда "Бокачо"

Беше чест да получа наградата Бокачо в Италия, в Черталдо, родния град на този, който разказваше истории в мрачни времена, написа Господинов във Facebook

Георги Господинов получи наградата "Бокачо"
Георги Господинов получи наградата "Бокачо"

Българският писател Георги Господинов е отличен с италианската литературна награда "Бокачо". Той е един от тримата лауреати на приза за 2023 г. заедно с журналистката Стефания Батистини и драматурга Марко Паолини. Председател на журито на 42-ото издание на наградата бе Валтер Велтрони.

 

"Беше чест да получа наградата "Бокачо" в Черталдо, родния град на този, който разказваше истории в мрачни времена. Сред носителите на наградата са Исмаил Кадаре, Марио Варгас Льоса, Мюриъл Спарк, любимият ми Ларс Густафсон...", написа Георги Господинов в социалната мрежа Фейсбук.

 

"Днес не живеем в едно време, а в много времена наведнъж. Имаме сериозен дефицит на бъдеще, затова често се въртим в кръг и търсим убежище в миналото. Тази тема е в основата и на романа "Времеубежище", казва Господинов в разговор с публиката, в отговор на въпрос в какво време живеем днес, предава БНР.

 

 

 

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени