ГЕРБ: Колективното безумие на ИТН и ДБ постави България до Индия, Бутан, Венецуела и Бразилия (ВИДЕО)

Христо Гаджев попита получавал ли е Атанас Шарков който е активист на ДБ, ключове от машините на Сиела

Брифинг на ПП ГЕРБ за машинното гласуване
Брифинг на ПП ГЕРБ за машинното гласуване Източник: ПП ГЕРБ

Нашата цел е да бъдат проведени честни и прозрачни избори, хората да бъдат спокойни и да упражнят правото си на глас. За съжаление промените, които бяха приети в Изборния кодекс са един юридически абсурд. Вследствие на колективното безумие в 45-то НС бяха приети промени в ИК за една нощ, в противоречие с конституцията на Република България и накърняващи основно право на гражданите, а именно - правото да избират, както и в нарушение на кодекса на добрите практики, приети от Венецианската комисия. Това каза в началото на днешната пресконференция на ГЕРБ кандидатът за народен представител от коалицията ГЕРБ-СДС Дани Каназирева. 

 

Тя добави, че категорично е нарушено равното избирателно право, записано чл. 10 на конституцията. "Разделиха избирателите на секции под и над 300 избиратели. Тези, които са в секции под 300 избиратели имат право да гласуват само на хартия и са лишени от правото на машинен вот. А тези в секции над 300 избиратели имат правото само на машинен вот и са лишени от правото да гласуват с бюлетини", каза тя. 

 

Според Каназирева няма да има ефективен граждански контрол при преброяването на гласуването и проверката на машинния протокол. Тя припомни, че с решение на ЦИК се отказа и преброяването на разписките. В Германия машинния вот се премахна именно защото няма граждански контрол, акцентира Дани Каназирева. 

Преброяването става със софтуер, до който достъп има само техническия екип. Затова съдът в Германия казва че този вот е противоконституционен. Трифонов и Иванов поставиха България до Индия, Бутан, Венецуела и Бразилия, заключи Дани Каназирева. Цяла Европа се отказа от машините. Проблемите които виждаме и сигнализираме нямат решение, комунтира още тя. 

 

Христо Гаджев попита получавал ли е Атанас Шарков който е активист на ДБ, ключове от машините на Сиела. В какво качество са му били дадени? "Кой е Алехандро? Гражданин на Венецуела, който с гражданин на Панама и на Коста Рика работят в ЦИК. На какво основание са там и какъв е техния договор? Какво вършат?", зададе още въпроси кандидатът за народен представител в 25-ти МИР-София. В Благоевград проблмите са още повече. Не се знае машините дали са сертифицирани. Най-лесно е да се контролира дали броя на отрязъците от машините съответстват на гласувалите. Това е забранено сега от ЦИК. Призоваваме ги – да променят това решение за да има доверие.

 

 

Радомир Чолаков, който е кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС в Пловдив заяви, че е било ясна липсата на достатъчно машини в целия свят. "Външно няма как да осигури гласуването в чужбина. Гласуваха промените напук. Никой не знае какви хора ще се пратят в чужбина, ако са местни те и езика няма да знаят", постави важни казуси Чолаков. "Всички органи се опитват да замажат ситуацията. Само да дадат възможност разписките да се броят – за да няма съмнение. Иначе отиваме към конституционна криза. Само тогава ще се покаже че живеем в свободна държава", добави той.

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени