ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в МС след скандал с коалицията "Путин"

Още вчера "Лукойл" са били готови да преминат на изцяло неруски нефт, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

Десислава Атанасова и Делян Добрев
Десислава Атанасова и Делян Добрев Източник: Zonanews

ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет. Премиерът Николай Денков свика извънредно такова по повод внесения в Народното събрание проектозакон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

 

Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. 

 

ГЕРБ са напуснали срещата, защото от доклада на ДАНС е станало ясно, че още вчера "Лукойл" е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отменяне на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала. Това обявиха Десислава Атанасова и Делян Добрев.

 

Депутатът от ГЕРБ посочи, че от доклада е станало ясно още, че "Лукойл" е продавала и претоварвала на танкери в открито море в определени месеци 50 процента от горивата, като дори не е ясно те къде са отивали.

 

"Стана ясно, че Агенция "Митници", тоест финансовото министерството, в недостатъчно голям обем е контролирало доставките на преработена продукция по повод дерогацията. Това, че има някакви съмнителни претоварвания в открито море се потвърди", каза шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след заседанието. 

 

"Разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения Законопроект, за който повече от година и половина ГЕРБ настоява", каза още Атанасова.

 

"Искам да повторя, че не в тридневен срок, а още вчера "Лукойл" са били готови да преминат на изцяло неруски нефт, с намален капацитет на работа, който е достатъчен да задоволи страната с горива", посочи Делян Добрев.

Още от "България"

Златните момичета на България Стилияна Николова и Боряна Калейн с нов триумф в Баку

Стилияна Николова игра само един финал и взе златото на бухалки, Боряна Калейн спечели злато на топка и лента и сребърен медал на обръч във финалите на отделните уреди

Прочетете повече прочетете повече

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май

По повод Световния ден на леопарда, който беше отбелязан вчера, от зоологическата градина припомнят, че могат да се видят три персийски леопарда

Прочетете повече прочетете повече

В Русе Благодатният огън ще дойде от Румъния

Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква, каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени