ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в МС след скандал с коалицията "Путин"

Още вчера "Лукойл" са били готови да преминат на изцяло неруски нефт, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

Десислава Атанасова и Делян Добрев
Десислава Атанасова и Делян Добрев Източник: Zonanews

ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет. Премиерът Николай Денков свика извънредно такова по повод внесения в Народното събрание проектозакон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

 

Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. 

 

ГЕРБ са напуснали срещата, защото от доклада на ДАНС е станало ясно, че още вчера "Лукойл" е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отменяне на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала. Това обявиха Десислава Атанасова и Делян Добрев.

 

Депутатът от ГЕРБ посочи, че от доклада е станало ясно още, че "Лукойл" е продавала и претоварвала на танкери в открито море в определени месеци 50 процента от горивата, като дори не е ясно те къде са отивали.

 

"Стана ясно, че Агенция "Митници", тоест финансовото министерството, в недостатъчно голям обем е контролирало доставките на преработена продукция по повод дерогацията. Това, че има някакви съмнителни претоварвания в открито море се потвърди", каза шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след заседанието. 

 

"Разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения Законопроект, за който повече от година и половина ГЕРБ настоява", каза още Атанасова.

 

"Искам да повторя, че не в тридневен срок, а още вчера "Лукойл" са били готови да преминат на изцяло неруски нефт, с намален капацитет на работа, който е достатъчен да задоволи страната с горива", посочи Делян Добрев.

Още от "България"

Денков за изграждането на магистралата "Русе-Велико Търново": Това ще бъде един от основните ни приоритети

Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени