ГЕРБ: Никога не е имало такъв хаос като при това служебно правителство

България с това управление умишлено подготвя страната за нова четвърта вълна от COVID, каза проф. Костадин Ангелов

Пресконференция на ГЕРБ
Пресконференция на ГЕРБ

На пресконференция на ГЕРБ в централата на партията бившите министри Деница Сачева и проф. Костадин Ангелов коментираха действията на служебните министри на социалната политика и на здравеопазването. Бившият вицепремиер Томислав Дончев и бившият зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Тома Биков анализираха скандалните назначения, решения и действия на служебния кабинет. 

 

Служебният кабинет дойде с критики към бюджета, но се оказа, че бюджетът е добре и всички мерки, които ние заложихме, бяха продължени, посочи Деница Сачева. Тя призова служебният премиер Стефан Янев да каже коя от мерките има корупция в законосъобразна форма. Чухме некомпетентни коментари на министъра на финансите, който обвини работодателите, че лъжат за помощ, допълни тя. Някои мерки се трансформираха и станаха кредити от безвъзмездни помощи, възмути се Сачева. 

 

"Сигурни сме, че и до края на другия месец кредитите няма да стигнат до хората, посочи още тя. Вероятно и други мерки ще бъдат продължени, с което ще се потвърди правотата на това, което сме правили", категорична е тя.

 

"Има тотален провал на ваксинационната кампания. За последния месец от всички поставени дози, само 30 на сто са първа игла. Изключителен спад на темпа на ваксинацията. В България има налични около 7 милиона ваксини, които стоят по фризерите. Осигурихме тези ваксини, а те стоят по фризерите. Подозирам, че ще се стигне дотам България да бракува ваксини и ще прави отказ от получаване на ваксини, което е голям позор" с възмущение каза бившият министър на здравеопазването проф. Костаден Ангелов.

 

Нова информационна кампания остава само като заклинание, заяви той. България е единствената страна, чийто министър е антиваксър, обяви той. Не е нито медицинско, нито професионално да агитираш против ваксините своите съграждани, това ще доведе до крах, добави Ангелов за наследника си Стойчо Кацаров. 

 

Той показа заявление от 28 април на съветника на министъра на здравеопазването проф. Кожухарова, която казва, че не вижда смисъл от удължаване на епидемичната обстановка. "Неотдавна чухме от премиера Янев, че в държавата има хаос, ето това е хаос, хаос в мислите, хаос в действията, хаос в държавата. България с това управление умишлено подготвя страната за нова четвърта вълна от COVID. Все повече са притесненията за лобистки текстове в МЗ, обслужващи частни и корпоративни интереси. Става дума за отпадане на месечните лимити, за отпадане на медицински стандарти. Никога в МЗ не е вилнял такъв лобизъм и това е изключително опасно за българите и за пациентите и лекарите", заключи Ангелов. 

 

Проф. Костадин Ангелов на пресконференцията на ГЕРБ
Проф. Костадин Ангелов на пресконференцията на ГЕРБ Източник: Facebook

В служебното правителство има трима министри на БСП, трима министри на ДеБъ, представител на ИМВ. Във втори ешалон има и представители на ДПС и ИМВ. Ако някой се крие зад служебното правителство, което не се държи като служебно правителство, защото то е с коалиционен характер, разкри Тома Биков. И добави, че това е причината то да работи против ГЕРБ и за тези формации.

 

"Мнозинството от 45-ото НС можеше да състави кабинет, който да носи политическа отговорност и да управляват така, както е предвидено в Конституцията. Нашето подозрение е, че провалът на правителството беше нарочен и целта е безконтролно управление на Румен Радев. Този модел на управление може да хареса на тези формации", каза Тома Биков. 

 

"Нека обобщим какво свърши служебното правителство. То не свърши нищо ново по мерките. Те започнаха със заклинанието за корупция, облечена в закон. Но всъщност трябваше да подготвят изборите, за които ще има трудности за всеки да упражни правото си на глас", каза Томислав Дончев. 

 

И добави: "Дълбоко окопаване във всякакви структури свърши служебното правителство. Голяма част от назначенията им са меко казано спорни и не съответстват на принципите за прозрачност и почтеност. На второ място, служебното правителство се занимава безсрамно с предизборна пропаганда и политическа агитация. Не си спомням от устата ми да са излизали толкова партийни и политически оценки. Това де факто е кръжок по политическа реторика. Ще внесем сигнал до ЦИК за намеса в изборния процес, което води до ползи на определени партии", посочи той.

 

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени