ГЕРБ поиска комисия за инцидента в "Чешнегирово" и смъртта на офицера Манчев

ГЕРБ няма да допусне историята да бъде заметена под килима, каза Даниел Митов

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews

От ГЕРБ настояха за създаване на временна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства около случая с нахлуване на американски бойци в частна фабрика в близост до военно летище "Чешнегирово". За това настоя заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Даниел Митов от трибуната на Народното събрание. Митов обясни, че временната анкетна комисия трябва има за цел провеждането и планирането на учението в Чешнегирово, всички последващи действия на длъжностни лица от Министерство на отбраната по разследване на инцидента и изготвяне от тях доклади и резолюции.

 

Временната комисия трябва да установи още дали е имало нерегламентиран натиск върху служители на служба "Военна полиция" да поемат отговорност и да подписват документи с невярно съдържание, какви действия са предприети по разследване на инцидента, довели до смъртта на лейтенант Тодор Манчев. ГЕРБ няма да допусне историята да бъде заметена под килима. Какво наложи подобно бързане с повишаване в ранг и даване на пагони на полковник Ивайло Сотиров с указ от страна на президента Румен Радев, запита Митов.

 

Според него може би се бърза, за да се изпълнят поети ангажименти и да се материализират зависимости преди служебното правителство да сдаде власт. Декларацията на ГЕРБ дойде в момента, когато държавният глава Румен Радев удостояваше полковник Ивайло Сотиров на длъжността директор на Служба "Военна полиция" с висше офицерско звание "бригаден генерал".

 

Припомняме, на 11 май американски войници атакуваха производствен цех в Пловдивско - с. Чешнегирово. Претърсиха го и "респектираха" персонала. За инцидента се разбра едва след излъчване на кадри в медиите, а преди това институциите мълчаха. На 19 юли е бил открит в безжизнено състояние с огнестрелна рана старши лейтенант Тодор Манчев от Служба "Военна полиция".

 

Той е намерен в района на ПОБ "Ново село" в спално помещение. За самоубийството на старши лейтенант Тодор Манчев министърът добави, че старши лейтенантът по документи и разследване на Инспектората на Министерството на отбраната няма никаква вина за това, че не е докладвано за инцидента. Разследването на Инспектората на ведомството в Пловдив било свързано с факта, че МО не е знаело за инцидента, при положение че собственикът на цеха е разговарял със служители на "Военна полиция".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени