ГЕРБ предлага с промени в Закона за личните документида се създаде карта на българина за всички хора с българско самосъзнание

ГЕРБ предлага документните за нея да се подават зад граница във всяко консулство, както и пред българските служби

Радомир Чолаков
Радомир Чолаков Източник: БНТ

ГЕРБ предлага с промени в Закона за личните документида се създаде карта на българина за всички хора с българско самосъзнание, където и да се намира диаспората. Това е начин те да се чувстват почти равни на българите тук, да влизат в родината и да остават, посочи Радомир Чолаков.

 

"Идеята е в тези трудни времена да дадем възможност на хората с българско самосъзнание като се създаде на карта на българина", допълни Маноил Манов. ГЕРБ предлага документните за нея да се подават зад граница във всяко консулство, както и пред българските служби.

 

4-5 са вариантите, по които може да се покаже, че кандидатите са с българско самосъзнание. Сред тях са да се представи акт за раждане от България, документи за самоличност на роднини, подкрепата на българските църковни общности зад граница, както и владеене на български език.

 

"Карта на българина ти дава почти всички права на територията на България - да работиш, да ползваш социалната система, медицинска помощ, да бъдеш приет равноправно в родината майка, както я наричат българите зад граница. Надявам се колегите от всички парламентарни групи да подкрепят този закон, в който няма нищо друго освен грижа за хората с българско самосъзнание, живеещи в чужбина", коментира Манов.

 

Според Радомир Чолаков страната е връхлетяна от поредица кризи, а управляващото мнозинство няма законодателни виждания и програма кака да се справи с тези кризи.

"Днес НС се занимава може би със съществени въпроси, но за друго време. Ние се намираме във форсмажор и депутатите трябва да обсъждат закони, които да решават конкретните проблеми, в които се намира страната днес", каза той.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени