ГЕРБ предлага удължаване на срока за изготвяне на технически паспорти на сградите

В управленската си програма ГЕРБ поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса

Николай Нанков
Николай Нанков

Удължаване с поне 2 година на срока, в който в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им, предлага ПП ГЕРБ. Това съобщи през фейсбук профила си министър Николай Нанков.

 

"Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Ще се създаде специален фонд. Обмисляме и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях", казва още Нанков.


"Изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти. Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок", допълва още министър Николай Нанков.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени