ГЕРБ-СДС: Дори при консервативни оценки, програмата на ПП-ДБ залага поне 7-8 млрд. дефицит

Теменужка Петкова изтъкна, че в програмата няма остойностяване на предлаганите политики

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Zonanews

Според изискванията за прозрачност трябва да ви запознаем докъде е стигнала общата работа. Има цели сектори, в които забележките ни са приети - спорт, култура, външни работи, отбрана. Наред с това няма да е честно да не отбележим, че голяма част от предложенията, които постъпиха към нас, не са професионални. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на брифинг в парламента, на който представители на ГЕРБ-СДС представят работата на спечелилата предсрочните парламентарни избори коалиция и ПП-ДБ върху съвместна управленската програма.

 

"Може да си съставите грешния извод, че процесът е приключил поради липсата на отстъпчивост, ината за избор на екип - имам предвид представеният състав на проектокабинет. Това не е съвсем вярно. Работата е свършена до средата. Има цели сфери, където забележките и предложенията на нашите екипи в голяма степен са приети - спорт, земеделие, култура, външни работи, отбрана. Затова отправям благодарност към всички, положили усилия да се свърши тази работа, включително и на ПП-ДБ. Голяма част от предложенията, постъпили към нас, обаче, не са съвсем професионални. Имаше много неща под формата на булети в екселска таблица, заклинания, шепоти. Имаме пропуски в цели сектори - еврофинансиране, грижа за децата, туризъм. Най-големият проблем е свързан с вътрешната кохерентност - острото противоречие на сектора "Бюджет и финанси" с всички останали сектори. Дори при консервативни изчисления, за 18 месеца дефицитът в тази програма е поне 7-8 млрд", каза Томислав Дончев.

 

Теменужка Петкова, ГЕРБ
Теменужка Петкова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Теменужка Петкова изтъкна, че в програмата няма остойностяване на предлаганите политики. Липсват и мерки срещу инфлацията, както и план за присъединяване към ОИСР. "Състоянието на публичните финанси е изключително тежко. На фона на тази тревожна картина ние очаквахме с голям интерес програмата на ПП-ДБ в частта бюджет. Очаквахме да чуем отговори, които цялото общество очаква. За съжаление, не видяхме такива решения. Направена е декларация за дефицит от 3%, но никъде не се казва как ще стигнем до този дефицит от 3%. Колегите предлагат да бъде заложена нова дата за влизане в еврозоната – 1 януари 2025 г. Но България има проблем с ръста на инфлацията, а в цялата програма на ПП - ДБ не видяхме предложения за решаване на този проблем. А това е една от основните пречки пред България за влизане в еврозоната", посочи Петкова.

 

"Друг важен проблем, на който не видяхме, е членството на България в ОИСР. Никъде не видяхме какви са мерките за влизане в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Не са остойностени и мерките за данъчното законодателство. Няма политика по увеличаване на инвестициите и по отношение на растежа", добави тя. 

 

"Тоест, ние отново в края на изпълнението на тази програма няма да знаем каква е сметката от това. Ако трябва да обобщим с едно изречение каква е политиката на ПП - ДБ в областта на финанси и бюджета - това е, че тя не дава отговори и решения, а напротив - предизвиква още въпроси и показва, че посоката която залагат, е неточната посока", подчерта Теменужка Петкова.

 

Жечо Станков, ГЕРБ
Жечо Станков, ГЕРБ Източник: Zonanews

На брифинга стана ясно, че ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ имат съществени различия и в областта на съдебната реформа. В сектор енергетика програмата на ПП - ДБ е незаконна, обяви депутатът от ГЕРБ - СДС Жечо Станков.

 

"Ние дадохме шанс на тези опити без покритие да направим нещо заедно, но в последните седмици беше направен само опит да се заблудят избирателите на ПП как ПП не преговаря с нас, не работи с нас, а от нас се очаква да направим всичко, включително управленска програма. Ние в тази поредна зрителна измама ние повече няма да участваме и смятаме, че зрителните измами повече няма да бъдат наш приоритет", коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Деница Сачева.

 

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: Zonanews

В отговор на въпрос дали от казаното на брифинга трябва да се разбира, че се слага край на работата по съвместна управленска програма, Томислав Дончев заяви: "Работата е стигнала до средата и с активна намеса от наши експерти би могла да бъде завършена. Качеството категорично трябва да се повиши и когато има приоритети, трябва да е ясно дали бюджетът може да ги понесе".

 

Имаме готовност за управленска програма. Това е нашата платформа, с която от утре последователно ще водим разговори с останалите парламентарни групи. След това, след серията експертни разговори следват лидерските разговори, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

Десислава Атанасова и Томислав Дончев
Десислава Атанасова и Томислав Дончев Източник: Zonanews

Попитана дали ще има други разговори с ПП-ДБ с мандата на ГЕРБ-СДС, Атанасова каза: "През последните три седмици демонстрирахме търпение и огромни усилия, за да стигнем до трите стъпки, които могат да формират общо управление – законодателна програма, управленска програма и правителство. През цялото това време слушахме едно и също – решението на националните им съвети и органи, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ, няма да говорят с ГЕРБ за имена на кабинет и че единственото, което искат, е нашата подкрепа, реализирана във втория техен мандат. Днес г-н Борисов много ясно каза следното: "Ако те са забравили, че ние сме победители в два поредни предсрочни избора, да им го напомним отново". Загубихме достатъчно време, което можеше да бъде посветено, включително и на законодателна дейност, за да ги обучим как се пише управленска програма. Идва време за сериозни разговори за България".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени