ГЕРБ-СДС предложи състав на МС и подписване на споразумение, ПП-ДБ се запънаха, не харесват списъка

Коалиционното споразумение не може да бъде подписано с друг състав на правителството, гласи решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ

ГЕРБ
ГЕРБ Източник: ПП ГЕРБ

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише споразумението с ПП-ДБ. И е дала мандат на преговарящия екип от ГЕРБ. Условието обаче е да бъде подписано и приложение 1 към него, което е състава на правителството, съобщи "24 часа" като се позовава на член на Изпълнителната комисия на партията на Бойко Борисов.

 

Съставът на правителството трябва да е следният:

Мария Габриел - премиер и министър на външните работи;

Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси;

Асен Василев - министър на финансите;

Андрей Цеков - регионален министър;

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика;

Христо Гаджев - министър на отбраната;

Атанас Славов - министър на правосъдието;

Красимир Вълчев - образователен министър;

Катя Панева - здравеопазване;

Кръстьо Кръстев - министър на културата;

Ивелина Василева - околна среда и води;

Кирил Вътев - земеделие;

Росен Желязков - министър на иновациите;

Жечо Станков - енергетика;

Богдан Богданов - икономика и индустрия;

Георги Гвоздейков - транспорт;

Александър Йоловски - електронно управление;

Зарица Динкова - туризъм;

Димитър Илиев - спорт.

 

Коалиционното споразумение не може да бъде подписано с друг състав на правителството, гласи решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Бойко Борисов е свикал спешно ръководството на партията си тази сутрин, след като в неделя в 21 часа Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян - четирите дами от преговорния екип на ГЕРБ, обявиха неуспешен край на преговорите за ново правителство с ПП-ДБ.

 

Те дадоха ултиматум на партньорите си или да подпишат споразумението до 12 часа в понеделник, или се отива на предсрочни парламентарни избори. Час по-късно в неделя вечерта изявления дадоха и лидерите на ПП-ДБ. Те обявиха, че всъщност имат постигнато съгласие с ГЕРБ по политическо споразумение.

 

Самият документ бе разпространен от ПП-ДБ около полунощ. Лидерите на обединението пък поискаха Бойко Борисов да се намеси и да не хвърля България към предсрочни избори.  

 

По-рано днес такова искане отправи и лидерът на ДПС Делян Пеевски. Той обеща подкрепата на движението за новото правителство. Пеевски разкри, че той е постигнал договорка с ПП-ДБ как да се разпределят местата в регулаторите.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени