ГЕРБ-СДС върнаха на Румен Радев проучвателния мандат за правителство, както бяха заявили (ВИДЕО)

Президентът в седемдневен срок трябва да възложи на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за премиер

ГЕРБ-СДС върнаха мандата на Радев
ГЕРБ-СДС върнаха мандата на Радев

Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер Даниел Митов, излъчен от втората по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС. Митов върна веднага мандата, както бяха завили още преди връчването му от ГЕРБ-СДС, съобщава БТА.

 

От ГЕРБ-СДС бяхме заявили още от самото начало, че за съжаление не виждаме възможност вторият мандат да бъде реализиран, каза Митов при връщането на мандата. Той предостави на държавния глава писмено становище на ПГ на ГЕРБ-СДС и каза, че в него се предлага вторият мандат да се смята за нереализиран и да продължи нататък конституционната процедура.

 

Митов допълни, че така дават възможност на президента да действа по-нататък. По-рано днес на брифинг в партийната си централа от ГЕРБ представиха имената, които биха били част от потенциален кабинет на ГЕРБ-СДС, за да могат гражданите да направят своите сравнения и да знаят с какъв потенциал разполага коалицията.

 

Според Конституцията президентът в седемдневен срок трябва да възложи на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за премиер. Ако не се постигне съгласие за правителство, президентът ще назначи служебно правителство, ще разпусне парламента и ще насрочи нови избори.

 

Още от "България"

Министър Иванов: Ще предложа на Надзорния съвет на НОИ актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени