ГЕРБ внесоха жалба в КС за наложения мораториум (ВИДЕО)

Започва голямата отговорност към президента Румен Радев, който да определи чии ще е третият мандат, добави тя

ГЕРБ сезира КС за мораториума
ГЕРБ сезира КС за мораториума Източник: Facebook

От ГЕРБ внесоха жалба в Конституционния съд за наложения от Народното събрание мораториум върху определени действия на държавните органи. Припомняме, че в четвъртък след спорове и скандали парламентът наложи мораториум върху част от действията на кабинета "Борисов" 3 за периода на оставка. Забраната включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници и назначения в държавната администрация. "Решението грубо погазва Конституцията на РБ. Отнемат се правомощия на други власти, а все пак у нас има разделение на властите", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

"Внесохме искане за тълкувателно решение по отношение на мораторума. Има текст от решението по отношение на лечебните заведения. Трудно е болниците да се справят в пандемията - те трябва да разполагат с движимото си имущество. В мораториума има забрана да не разполагат с движимото и недвижимото си имущество. Нашето искане е насочено срещу решение, което грубо нарушава Конституцията на България. Отнемат се правомощия на други власти. Считаме, че дори може да се стигне до правен прецедент, ако се приеме решението на ИТН за промени в Изборния кодекс", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

 

"Доколкото знам, карантината на Трифонов изтече, беше хубаво лично да носи отговорност и той да каже, че ще върне мандата. Поздравления за спортните успехи, но кой предложи Антоанета Стефанова за премиер? Очаквахме, че ще се поеме отговорност от ИТН. Всички аргументи, че не срещат подкрепа и че не стигат гласовете са загубена логика - всички партии в НС демонстрираха подкрепа към партията на Слави. Това е бягане от отговорност. Това означава ли нови избори? Нередно е да връщат мандата, безотговорно е", коментира тя последният пост на Слави Трифонов. 

 

Според Атанасова се вижда задкулисие зад действията на Трифонов, а някой друг пише постовете и взима решенията вместо него. "Започва голямата отговорност към президента Румен Радев, който да определи чии ще е третият мандат. Ние предложихме хора с визии, които могат още на следващия ден да започнат работа, друг не предложи подобно нещо", каза депутатът от ГЕРБ. "Да пишеш постове, но и да претендираш аз власт... трябва да се появи", допълни Атанасова за лидера на "Има такъв народ". "Който променя правилата преди вот, трябва да знае, че това се връща като бумеранг на изборните резултати", каза председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Още от "България"

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Прочетете повече прочетете повече

Проблеми с чадърите на плажа са на път да съсипят летния сезон, предупреждават от БХРА

От БХРА са търсили контакт със служебния министър на туризма Стела Балтова и зам.- министъра на туризма Даниела Стоева, но към момента не са получили обратна връзка

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени