Гласуването по пощата ще изненада и Радев, и Христо Иванов, увери Тома Биков

Президентът Радев да каже как ще стане точно гласуването по пощите, с кои пощи, как ще се гарантира доверието в този начин на гласуване, риторично попита народният представител от ПП ГЕРБ

Тома Биков
Тома Биков Източник: ПП ГЕРБ

"Няма значение за институциите и партиите дали изборите са на 28 март или 4 април. В този ден обаче има група граждани, които ще гласуват на най-светлия си празник – католическия и арменския Великден, притеснение е и за МВнР относно различни държави, не кореспондира с желанието му за масово гласуване", каза в сутрешния блок на bTV народният представител от ПП ГЕРБ Тома Биков. 
Той призова Румен Радев да каже как точно си представя гласуването по пощата, с кои пощи, как ще се гарантира доверието в този начин на гласуване. Тома Биков добави още един проблемен казус, създаден с решението на Румен Радев изборите да с епровед на 4 април.
"Има и ученическа ваканция, което също ще намали активността. В пика на пандемията президентът посочи 28 март, после свика консултации и всички казаха 28 март е добра дата. След това каза 4 април. Негова работа е да провери за определена дата какво би могло да пречи, направили са пропуск и не са съобразили, но това няма да е решаващо за изборния резултат", обясни Биков.

"Ще подкрепим и направим предложения за осигуряване на възможността карантинирани да гласуват. Може и през закона за извънредното положение, това са технически въпроси, които не променят философията на изборите. Ние казахме, че няма да подкрепим предложения, които и БСП казват, че няма да подкрепят.  С гласуване по поща ще се получат резултати, които ще изненадат и президента, такива, които нито Христо Иванов, нито Радев очакват", предупреди народният представител от ПП ГЕРБ.

Той коментира също така идеята на ПР-специалиста на извънпарламентарните съмнителни партии Румен Радев, който настоява заедно с тях за видеонаблюдение в секциите. 
"Какво означава видеонаблюдение? 12 000 души да гледат монитори и какво ще видят- над 100 000 ангажирани в изборите, нормални хора, които президентът казва- те ще фалшифицират изборите. Ще може ли да се купи техниката, да се осигури кои хора да гледат, тези подробности никой не ги казва, не обясняват как ще се случи. ГЕРБ ще признае изборния резултат, ако загуби. За машинното гласуване се радвам, че е този вариант- смесен. Ще премахне невалидните бюлетини, но ще намали и активността.  Промените, които ще приемем трябва да са консенсусни, всичко друго ще усложни изборния процес", каза Тома Биков. 

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени