Гоним заместника на Митрофанова Воскресенски, генералните консули в Русе и Бургас и шефа на руския културно-информационен център

Повече от 200 души трябва да напуснат България

Румен Петков и Пламена Заячка от АБВ на среща с пълномощния министър на РФ Филип Воскресенски
Румен Петков и Пламена Заячка от АБВ на среща с пълномощния министър на РФ Филип Воскресенски Източник: АБВ

 Пълномощният министър на Руската Федерация в София Филип Воскресенски е най-високопоставеният дипломат, който трябва да напусне страната, е съобщил самият той пред ТАСС. По думите му, сред обявените за персона нон грата 70 дипломати и членове на техническия персонал освен него са генералните консули на Русия във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директора на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

 

"В резултат на това се закрива нашето генерално консулство в Русе, от което всички служители са изгонени, почти всички служители са изгонени от генералното консулство във Варна. Всички наши служители трябва да напуснат България до 3 юли. Като се имат предвид членовете на семействата им повече от 200 души трябва да напуснат България", казва още Воскресенски пред агенцията.

 

Обявеният за персона нон грата дипломат не е отговорил на въпроса какъв ще бъде руският отговор на експулсирането на дипломати, но отбелязал, че "дипломатическите отношения между двете страни са се усложнили сериозно".

 

ТАСС припомня, че в края на април по време на работното си посещение в Киев Кирил Петков обяви, че София иска да намали размера на руската дипломатическа мисия в българската столица. След това изявление към българското външно министерство е била сформирана междуведомствена комисия, която да проучи този въпрос.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени