Гроздан Караджов: Кой е кръгът около Кирил Петков, който има интерес от контрола върху плащанията на АПИ, защото и до ден днешен премиерът контролира тези плащания?

Не за първи път конституцията и закона се газят от Кирил Петков, заяви регионалният министър в оставка

Гроздан Караджов
Гроздан Караджов Източник: Zonanews

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов дава извънреден брифинг. Причина за светкавичната реакция е обвинението, отправено днес от депутата Настимир Ананиев и зам.-министъра на финансите Андрей Цеков. 

 

По повод скандала с неизплатените пари за обществени поръчки на пътищарите хората на Кирил Петков заявиха, че ръководството на АПИ носи пряка отговорност за това. И че то се назначава от министъра на регионалното развитие, който следва да потърси политическата и професионална отговорност. 

 

"Не АПИ отмени обществените поръчки за поддръжка на пътища. Те бяха отменени в резултат на обжалване на самата документална процедура", каза още той.

 

По думите му обжалването е поради прекалено рестриктивни условия, които са изцяло в полза на държавата. "Хем обслужвам мафията, хем поставям рестриктивни условия. Виновен за тези условия е Кирил Петков, защото в неговия кабинет АПИ настояваха за максимални рестрикции. Спомняте си как сме се разправяли за 60/40, 80/20 и другите условия за поръчките. Ето го резултата от намесата на министър-председателя в поръчките на АПИ. Към днешна дата Петков контролира плащанията на АПИ", разкри Караджов.

 

Чува ли сте някоя друга обществена поръчка да бъде прекратена и един месец да й бъде задържано обявяването - това не е случайно, добави той. Караджов каза, че всичко, което казва е подкрепено с документи. "Кой е кръгът около Петков, който има интерес от контрола върху плащанията на АПИ, защото и до ден днешен премиерът контролира тези плащания", попита регионалният министър в оставка.

 

По думите му Кирил Петков и ПП не за първи път газят законите и конституцията на България.

"Кирил Петков изобщо не си спомня фактите. Няма значение какви смехотворни статуси си пише във Фейсбук. Той е виновен за датата 30 септември, когато приключват договорите. Мога само да предлога на депутатите да променят точката в ЗОП и от 30 септември, срокът да бъде до избор на нова фирма", уточни Караджов. 

 

Според него причината за спирането на строителството на магистралите е единствено на Кирил Петков.

"Да бягаш от отговорност и да опитваш да прехвърлиш собствените си грешки към някой друг, това е недостойно. Ако не можеш да поемеш елементарна отговорност за собствените си действия, каква отговорност изобщо можеш да поемаш, камо ли за управлението на държавата", обърна се регионалният министър в оставка към министър-председателя.

 

"В началото, когато започнахме, Кирил Петков разпроеди всички плащания на АПИ над 900 000 лева да минават през неговия заместник-министър тук, като политкомисар, преди да влязат в Министерски съвет. И до ден днешен спазвам тази заповед, въпреки че тя е незаконна", отсече Гроздан Караджов.

 

Караджов коментира и поръчката за четирилентовия път Велико Търново-Русе. Поръчката е стояла дълго време на бюрото му. Той каза, че дълго време не са я процедирале, защото фирмите, които са кандидатствали били тези фирми, които Петков наричал "крадливи".

 

"Затова на 12 май в присъствието на Василев в кабинета на Петков и в присъствието на Рашков на Цеков и Ивайло Стайков, попитах дали да се отвори финансовият пакет, защото се вижда кои са фирмите. Ако се отвори трябва да бъде завършена  процедурата с решение", подчерта той. Сега те се учудвали.  

 

"Никога не съм си помислял да се сключва договор с тези фирми, защото има законова забрана,  а не защото ПП са го спрели", добави министърът на регионалното развитие в оставка.

 

Караджов каза, че ясно е изразил позиция, че договор за тази магистрала няма да сключи.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени