Гроздан Караджов: На лъжите трябва да се отговори с документи, аз ги нося. Искам ревизия на всички министерства

Премиер замерва вицепремиера си с лъжи. Ако Петков имаше поне един документ, трябваше да го даде на службите

Гроздан Караджов
Гроздан Караджов Източник: Zonanews

Гроздан Караджов – вицепремиер в оставка, министър на МРРБ, пред БНТ


"Агонията свърши. В момента сме изправени пред нова разрушителна атака за държавността в България, защото с лъжи и клевети се руши доверието. Един премиер обвинява вицепремиера си, ако имаше поне един документ, трябваше да го даде на службите. Доказателствата са в обратната посока – решенията са взимани в колективен формат. На лъжите да се отговори е с документ, аз ги нося" - заяви Караджов.

 

"Има си протоколи от тези срещи, подписани са. Няма как за коалиционния формат или форматите, в които сме вземали решения, няма как да се лъже, това е документирано. За мен е важно хората да разберат, че нищо нередно не е правено в МРРБ, АПИ. Не съм платил нито стотинка за незаконните инхаус договори. Криминалната работа за чувалите трябва да се разкрие от разследващите органи. 


Колкото вие знаете, толкова и аз знам докъде са стигнали тези разследвания. Аз не получавам такава информация. Два часа след като изтеглихме подкрепата си станахме мутри, мафия, корумпирани. Тези марки една след други – десетки говорители срещу мен с опорки. Това разруши държавността. Един премиер замеря вицепремиера си с лъжи, вицепремиера излиза и показва доказателства" - обясни вицепремиерът в оставка.


"Не трябваше да ме дърпат така остро, нямаше да е в рамките на този вот. Бях правил пресконфреннция. Трудно се чува гласът на разума, никой не иска да гледа документите. В НС е друга обстановката, това се чу ясно и силно от хората и разбраха, че това са фалшиви аргументи. 
Аз съм против диктатурата в Русия, за НАТО, проевропейски твърдо за ЕС, включително и по темата Македония се различавам от официалната партийна политика на ИТН", заяви той.

 

Според него един от аргументите на Слави е записаната червената линия "Македония" и Трифонов е казал, че политиката която се води, ще вдигне ветото: "Е, ще стане. Във вторник премиерът ще занесе в Брюксел решението. Аз смятам, че това е правилното решение и е от огромна полза за България".

 

"Ние сме пълноправен член на ЕС. 60% от българите не одобряват този ход, за това беше червена линия в ИТН. Аз съм избран като технократ, не съм партиен член. Поста ми го предложи Тошко Йорданов. След като бяха обявили един кабинет, който си оттеглиха сами, се наложи да сформират свой втори и тогава за транспорта нямаха собствена кандидатура, предложи ми и след час му се обадих, че съм съгласен" - обяснява участието си в правителството Караджов.

 

"Това е коалиционна култура. Каквото реши коалицията, после го защитаваш. Когато вървяха разговорите, имаше теч на информация към медиите. Да, дойдоха и водиха разговори с мене. ПП насояха да се разпределят министерствата. Други грешки се допуснаха, но това е първата и е много видна. Всеки ще гледа да прехвърля вината на другия. Хората слушат своя електорат" - отчита Караджов. 


Относно протестите в подкрепа на правителството, вицепремиерът  оставка каза: "Това са хора, които изразяват свое мнение. Вероятно в страната има и други хора, които също са хора. Недейте да ги лишавате от право на глас само, защото не са се струпали отпред".

 

"Непрекъснато беше мачкането от страна на ПП в коалиционните отношения – ИТН беше приеман като второкачествено нещо, като че ли не с погнуса се приемаше. Крахът заепочна през март когато спряха да си говорят лидерите. Да се държиш като оставена любовница, не е държавническо" - разказа екс министърът.


Според Караджов премиерът  е честен човек: "Да, винаги съм го казвал. Аз също имам претенциите, че съм честен човек. Намерете някой който да ви каже, че съм излъгал някой. Но да се върнем към това – има панически страх да дойде служебно правителство и за това казвам -  като дойде първо да направи ревизия на МРРБ! Но след това да обърне с хастара навън всички министерства, за да видим кой какви ги е вършил. Дадох от парламентарната трибуна пример, който ясно показва двойния аршин".


И продължи: "В останалите министерства процедурите са обратно, например на ксерокопирните услуги, за 8 млн. картиране в МОСВ. Вероятно експертите имат обяснения, защо е двойния аршин, защо във всички министерства се използват експертите, а в МРРБ да не е така. Искам ревизия на всички министерства".


"В Тол системата в момента от един месец сме наели юридическа фирма, която подготвя евентуалните ни искове, защото плащаме за функции на фирма, които според нас не струват толкова. Има за какво да се плати, но цената трябва да бъде минимизирано. От един месец се работи около това как да се построи евентуалното бъдещо дело, ако те не се съгласят доброволно. Вероятно още нищо не сме платили на тази юридическа фирма. Дайте ми два часа и ще ви пратя инфо", обеща Караджов.

 

Според него много лъжи са се чули и за АМ "Струма". Много са били споровете: "Имаме валиден договор и валиден ОВОС да строим, но ние искаме да стигнем до консенсус с всички. Поискано е от ЕК да дадат указания как да се постъпи стъпка по стъпка".


"Не се виждам политически. Ще хвърля боб днес да видя. В сегашната ситуация никой не може да ви каже какво се вижда. След всичките тези обиди, нападки, обвинения, лъжи, езикът който са предприели Промяната, сякаш властта им принадлежи, това не води към нищо друго освен нови избори" - смята екс вицепремиерът.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени