Гроздан Караджов: "Питайте служебното правителство кой е назначил Десислава Христова. Има гигантска пропаст пред това, което говорят пред мен и това, което са вършили"

АПИ на Христова е действало като пощенска кутия, която да превъзлага на подизпълнители, при изграждането на АМ "Хемус", като е използвана вратичка в закона за ин хаус възлагането

Гроздан Караджов
Гроздан Караджов Източник: РБ

Министърът носи отговорността, дошъл е нов министър, който носи кредит на доверие. Имам правото да инсталирам там хора, на които имам доверие. Това заяви пред Нова телевизия регионалният министър Гроздан Караджов по повод освобождаването на директора на "Автомагистрали" Десислава Христова.

 

"Това, което излезе в пресата и което аз не знаех - документите говорят, че цялата схема с ин хаус е била създадена по нейна докладна. Не знам, питайте ги тях, който я е назначил от служебното правителство. Има гигантска пропаст пред това, което говорят пред мен и това, което са вършили", обясни Караджов кадровото си решение. 

 

Припомняме, директорът на "Автомагистрали" Десислава Христова бе назначена по време на служебното правителство на мястото на Стоян Беличев. Първоначално тя стана член на борда на директорите, но по-късно спечели конкурс и получи позицията на шеф на съвета на директорите. Стана известна и с изказванията си пред депутатите от 46-то Народно събрание, когато се решаваше съдбата на парите, които има нужда дружеството.

 

Още при назначаването си регионалният министър Гроздан Караджов заяви, че дружеството е действало като пощенска кутия, която да превъзлага на подизпълнители, при изграждането на АМ "Хемус", като е използвана вратичка в закона за ин хаус възлагането.

 

През юни 2021 г. Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките.

 

Относно строежа на нов мост над река Дунав, Караджов е категоричен, че в 4-годишният мандат на правителството може да започне строителството само на един мост над Дунав. 6 години е минималния срок без обжалване за построяване на един или повече мостове. Две години е само подготовката при мост между две държави. Другата страна също трябва да даде график за дейностите, поясни той.

 

През 2024 г. на практика ще може да започнат да се изпълняват строителните дейности по седми и осми участък

В отговор на обвинението на ГЕРБ, че продължава строителството на обявените за незаконни проекти Караджов заяви, че развалянето на заварените процедури е скъпо и отнема време.

 

Той предлага три варианта за решаване на проблема със заварените процедури. Да се внесе искане в парламента и след констатиране от Народното събрание, да се узакони продължаването по тази незаконна процедура. Да се узакони незаконното строителство по заварените процедури. Това е единственият начин държавата да не загуби пари, да се ускорят строежите и да се даде ясен знак от парламента, че направеното е незаконно.

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени