Хаос в НС: Депутатите паднаха в собствения си капан, че закон се гласува само при 121 в зала

Депутатите обаче не събраха достатъчно кворум и не можаха да се разберат дали законопроектите са приети или не

Народно събрание
Народно събрание Източник: НС

Днешното заседание на Народното събрание се превърна в пълен фарс за пореден път. Този път хаосът в парламента настъпи при гласуването на първо четене на законопроектите за промени в закона за НСО на председателя на НС Ива Митева и Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Те предвиждат националната служба за охрана да не пази главния прокурор Иван Гешев.

 

Депутатите обаче не събраха достатъчно кворум и не можаха да се разберат дали законопроектите са приети или не, съобщава Tribune. При първото гласуване предложението на Николай Хаджигенов не беше прието поради липса на кворум. Това предизвика бурни реакции на депутатите в пленарна зала. Тошко Йорданов от ИТН заяви, че това не може да бъде отчетено като гласувано, именно защото липсва кворум. Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме" от своя страна поиска поименна проверка.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС също посъветва зам.-председателя на парламента Росица Кирова да се направи поименна проверка, но чрез електронната система. Станислав Балабанов от ИТН заяви от трибуната, че председателят на парламента Ива Митева има важна среща, но е упълномощила Виктория Василева от ИТН да поеме воденето на пленарното заседание. Това обаче не се случи, защото Василева не се качи на подиума. След поименната проверка, която направи Росица Кирова, стана ясно, че има кворум и се стигна до прегласуване. В крайна сметка "За" бяха 101, против "0", въздържал се "1", а депутатите започнаха да се карат дали предложението е прието или не, след като Росица Кирова обяви, че то не се приема поради липса на кворум и закри заседанието.

 

Татяна Дончева защити решението на Кирова и каза, че според новия правилник, за да бъде приет един закон, трябва да има 121 депутати в зала, а при гласуването толкова няма. Отново депутати наскачаха и започна нова разправия. По време на дебатите Николай Хаджигенов от ИБГНИ се оплака, че получавал заплахи за живота си от симпатизанти на ГЕРБ и ако обръща внимание трябва да има личен танк. Според него НСО било украшение на властта и трябвало да се премахне, като два пъти от трибуната на Народното събрание нарече лидерът на ГЕРБ "жалък диктатор", а сигналите за сигурността му, както и на останалите, които се охраняват от службата също били жалки.

 

"Ясно е, че ние не можем да се движим свободно и без охрана по улиците и трябва да бъдем охранявани. Затова и на този етап няма да се отказвам с декларация от охраната, за да не поставям президента и министър-председателя в неудобна позиция", обяви Ива Митева, защитавайки законопроекта, внесен от нея. Според Митева най-застрашен в една държава бил премиерът.

 

Тя е на мнение и, че не трябва да има коли и охрана на администрацията на президента. От изслушванията за нея също не били сериозни заплахите към сега охраняваните лица. "Идеята е да не се отнема ресурс към НСО, а да се направи реогранизация и службата да започне много по-оптимално да работи", заяви още Митева и допълни, че виждала отпор за този законопроект.

 

От ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да подкрепят и двата законопроекта. "Ние сами заложихме изисквания в правилника, всеки законопроект публично да се обсъжда, което не се случи по начина, по който разбираме понятието публичност. Заседанието на комисията се проведе след 19:00 часа и на него присъства само началника на НСО, като не се чуха никакви становища освен тези на вносителите", посочи председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

Тя коментира законопроекта на Хаджигенов в посоката на това, че ако логиката му е вярна, то Сикрет Сървис са службата, която охранява с най-сериозни мерки президента на САЩ. Атанасова изрази надежда, че Хаджигенов няма да нарече и американския президент диктатор в този ред на мисли.

 

"Не смятам, че това е жизненоважният законопроект, който трябва на всяка цена, в оставащия си кратък период от време да разглежда това Народно събрание. НСО както и полицията охраняват българската държавност без значение от коя партия са и това го е правила повече от 141 години. Считам, че политическата заигравка с институции, които имат ангажимент и по отношение на обществения ред, и по охраната на българските държавници, е несериозна", категорична бе Десислава Атанасова .

 

Тя отчете, че при така исканото съкращение от страна на вносителите, то това ще се отрази и на бюджета, което респективно ще намали и възможността на службата да поддържа високия стандарт, който е зададен до този момент. Атанасова припомни, че именно НСО бяха натоварени с Председателството на ЕС и охраняването на всички делегации, както и посещението на Папата. Тя изрази притеснение, че ако стандартът бъде свален, то какво ще се случи при евентуален пробив и какви имиджови щети ще понесе страната ни. "Аз смятам, че който и да е президент или премиер, председател на Народното събрание, всички те трябва да са сигурни, че семействата им се пазят", категорична бе Атанасова и подчерта, че не знае друга държава в света, която да не полага усилия за охрана на главния си прокурор.

 

"Фигурата на главния прокурор е най-застрашена, колкото и да сте се фиксирали върху едно лице, смятам че ще бъде грешка да премахнете охраната на главния прокурор. Символ на сиромахомилство е да се премахва охраната на бивши президенти, имаме трима живи президенти, не смятам, че ще спестим много пари, ако им премахнем охраната. Считам, че за да имаме самочувствието, че сме държава на която институциите са на ниво, чиито институции не се саморазрушават, следва да държим на някои критерии, освен на поведение, то и да ги пазим от подобно посегателство, именно затова нашата парламентарна група ще се въздържи от подкрепа", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Хаджигенов от своя страна отвърна и не спести за пореден път обидите към бившия премиер: "Ние не отнемаме нищо на НСО, това, което отнемаме е на властта. Това отнемаме. На следващо място в хода на заседанието с изненада научихме, че това е първото открито заседание на тази комисия от времето на Цветанов. На последно място, вие наистина ли сравнихте президентът на САЩ с жалкото подобие на диктатор", обяви той.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени