Хлебопекарите са пред колапс заради цените на тока

Всички пари, които се акумулират от бизнеса отиват само за заплати и за сметки

Анатоли Колев, хлебопекар
Анатоли Колев, хлебопекар

"Последната ни сметка за ток е точно 3 пъти по-висока от предходните сметки, като смятаме последните 6 месеца. Миналата година по същото време, когато този цех работеше, плащахме около 1500 лева ток със същото оборудване, без да подменяме абсолютно нищо, освен крушки. Сега последните 6 месеца сме стигнали до 5000 лева ток", заяви по БНТ шеф Анатоли Колев, собственик на хлебопекарна във Варна. По думите му се увеличават цените и на всички суровини, плюс брашното.

 

Анатоли Колев има и магазин - преди е плащал 150 лева за ток, последните 6 месеца сметките са достигнали близо 1000 лева за същата консумация на електронергия в магазина. "Някои от суровините са увеличени с 30%, на солта 3 пъти се вдигна цената, олиото също поскъпна, всичко това поставя бизнеса почти в невъзможност. През последните 4-5 месеца нямаме печалба от този бизнес. Всички пари, които се акумулират от бизнеса отиват само за заплати и за сметки. В момента сме намалили екипа наполовина, заради високите сметки", допълни Анатоли Колев.

Той добави, че се предвижда още съкращаване на персонала. Според Анатоли Колев се очаква скок и на горивата, което ще увеличи и цените на доставките. Той призова за по-голяма държавна помощ.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени