Христо Грозев от "Bellingcat": Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания

Той определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ

Христо Грозев
Христо Грозев Източник: Picture Alliance

"Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас". Това заяви пред Нова телевизия журналистът Христо Грозев.

 

Припомняме, че преди няколко дни журналистът от разследващия сайт Bellingcat бее обявен за федерално издирване от Русия. През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Христо Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия.

 

Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет.   Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

 

Грозев не разкри на кой континент се намира в момента. "Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана", каза Грозев.

 

"Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от "Белингкат"  имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не можем да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл", каза Грозев.

 

Той определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ. Грозев каза, че се страхува повече от друго: "Някой, който да реши да извърши на своя глава услуга на Кремъл и да причини или смърт, или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск в случая", каза Грозев.

 

Той отрече да си сътрудничи с чужди служби, като например с британското разузнаване, в което го обвинява Русия. Той не знае защо е включен в списъка. Каза, че е наел адвокати в Русия. "Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен", каза Грозев.

 

"Доволен съм, че всички партии освен БСП и българското правителство ме потърсиха и застанаха зад мен", заяви журналистът и допълни, че правителства от Холандия, Швеция и Естония са го търсили за подкрепа. Той допълни, че е странна реакцията на служебното правителство у нас, тъй като са чакали два дни да реагират, а след като го правят два дни след новината, то това говори за някакъв натиск. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени