Христо Иванов от ДБ се обяви за технократско правителство с хоризонт до началото на 2024 г.

Според него е ключово да се премине от междуличностни нападки към фокусиране върху приоритетите на държавата

Христо Иванов
Христо Иванов Източник: Zonanews

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се обяви за технократско правителство с хоризонт на управление до 1-ви януари 2024 г, съобщава пресцентърът на партията. Според Иванов, ярките политически фигури трябва да направят крачка встрани в името на важните за България приоритети.

 

"Редно е да направим един технократски кабинет, да не се опитваме да парцелираме и да завладяваме територии, а да дадем път напред на хора, на които можем да имаме доверие. Призовавам да се фокусираме върху големите задачи и предизвикателства, но и върху големите възможности пред България в следващата година", заяви той в интервю за bTV.

 

По-рано днес ръководството на "Демократична България" заяви готовност да получи третия мандат за съставяне на правителство  с нагласата да води разговори с всички бивши партньори.

 

"Ако мандатът бъде даден на "Демократична България", капиталът, с който ще влезем, е възможността да разговаряме с всички бивши партньори, изхождайки от един малко по-спокоен тон и по-нормални отношения. Трябва да се опитаме малко да успокоим топката", добави Иванов.

 

При евентуално получаване на третия мандат "Демократична България" ще внесе декларация за гласуване в парламента с национални приоритети, за да се провери дали има достатъчно голямо мнозинство за подкрепата им, посочи още той и отбеляза:

"Ако се окаже случайно, че има готовност за определени формулировки, тогава ще знаем, че усилието да бъде намерено мнозинство си струва. Мнозинство бихме търсили в рамките на досегашните четири партньора, започвайки от "Продължаваме промяната". Моралното право остава тяхно".

 

Според него "ще избегнем търсенето на подкрепа извън досега управляващите формации. Все още не можем да търсим подкрепа ГЕРБ, макар да се опитваме да наложим един по-диалогичен подход към тях в реализиране на националните приоритети".

 

Христо Иванов заяви, че България няма време за нови избори, защото предстои да се предприемат решителни действия по редица ключови за страната приоритети като влизането в Шенген и еврозоната и за усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Той смята, че България няма време за губене за да се справи с енергийната криза, инфлацията и икономическите предизвикателства. "В следващата година можем да завършим интеграцията в НАТО и ЕС и да направим стъпките към траен растеж към благосъстояние", каза още Иванов.

 

Той отбеляза, че ако е необходимо, ще разговаря с Тошко Йорданов и лидера на ИТН Слави Трифонов. Според него е ключово да се премине от междуличностни нападки към фокусиране върху приоритетите на държавата.

 

"С Тошко Йорданов от три парламента имаме бурна история, но може би съм си извлякъл уроци. Трябва да разделяме личната емоция. Длъжни сме в името на надеждата на хората да разговаряме и ще разговаряме, независимо от личните истории. Затова и със Слави Трифонов бих разговарял", каза той.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени