Христо Проданов: Решението на ИТН е безотговорна позиция

По думите му причината ИТН да напусне властта е скандалът с исканите 3,9 милиарда лева за пътища от регионалния министър

Христо Проданов
Христо Проданов Източник: Zonanews

 "Решението на ИТН да се оттегли от властта в такъв момент, според мен, е безотговорна позиция. Защото в момент, когато предстои приемане на бюджет, за да може по някакъв начин да се опитаме да смекчим ударите на кризата – това е безотговорно, но това е тяхно решение. Миналата година на два пъти тази партия развали парламенти, няма да се учудя това да се случи и за трети път".  Това заяви в ефира на NOVA министърът на туризма Христо Проданов в коментар за трусовете в коалицията.  

 

"Министър Генчовска, с която открихме летния туристически сезон, вече обяви, че в понеделник ще си подаде оставката като външен министър, тъй като това е решението на тяхната партия", посочи той.

 

Проданов не пожела да се ангажира с прогноза ще има ли нови избори, но подчерта, че ако се наложи "ще правим". "В политиката е важно да носиш отговорност и да изпълниш ангажиментите, които си поел преди изборите. Ако има такива, които смятат да следват политиката на борбата с корупцията, на повишаването на доходите и връщането на правовата държава – може би ще се водят и разговори за друго правителство в рамките на този парламент".

 

"Не сме водили разговори за разпределянето на четирите министерства между партиите, които остават във властта, тъй като имаме оставките на двама от министрите. Нека това да стане факт и тогава ще има коалиционни разговори и ще се изяснят тези въпроси", посочи Проданов. Той отказа да коментира спекулациите, че Крум Дончев от БСП ще оглави спортното министерство. "Не са водени такива преговори затова няма как да има спрягане на такива имена".

 

По думите му причината ИТН да напусне властта е скандалът с исканите 3,9 милиарда лева за пътища от регионалния министър, които не му бяха отпуснати от Министерския съвет. "Това беше поводът за скандала в МС. Това са фактите. Мисля, че това е причината – освен, ако няма някаква скрита, за която ние не знаем".

 

"Актуализацията на бюджета е изключително важна. Надявам се, че ще има някакъв разум в НС. С депутатите на БСП ще се отнесем отговорно. Ситуацията е наистина тежка, но се надявам че ще има някакъв разум, за да се случат тези промени. Категорично за БСП мога да заявя, че тя прави политика на светло и не сме водили разговори с никой да се отцепва от някаква партия. Депутатите са избрани свободно от своите избиратели, за да могат да решат каква позиция да заемат и коя посока да поемат в следващите месеци", категоричен е той.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени