Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: Lex.bg

Трима ключови професионални ръководители от системата на МВР са отказали на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков да поемат поста на уволнения главен секретар Ивайло Иванов. Това съобщава ПИК като с епозовава на източници от силовото ведомство. На 14 май, в петък сутринта, в кабинета на Бойко Рашков на ул. "6 септември" 29 е привикан зам.-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Тодор Гребенаров. Поръчката, която трябва да изпълни новият главен секретар, е тотално обезглавяване на главните полицейски дирекции на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция, до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна. Списъкът, подготвен за изпълнение от новия главен секретар, включвал над 220 ръководни позиции в цялата страна.

 

И тук плановете на Пловдивската банда удрят на камък, защото въпреки продължителните увещания в кабинета на Рашков, Гребенаров категорично отказва да се превърне в палач на МВР. Според нашите източници още двама професионалисти, издигнали се в МВР по времето на кабинета "Орешарски", са отказали да заемат поста на главния секретар. Така се е стигнало до временното решение да се следва буквата на Закона за МВР, според която функциите на главния секретар се изпълняват от неговия заместник – в случая това е главен комисар Стоян Темелакиев. А кадровите чистки са оставени за Рашков и политическия му кабинет, в който централната роля е отредена на бившия кадровик Енчо Мирчев.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени