Хунтата опитва да "изстърже" главния прокурор

Искането на бившия депутат от БСП се базирало на доклад изготвен от Бойко Рашков, който е в обем от 100 страници

Бойко Рашков искал Янаки Стоилов да сезира ВСС за освобождаването на Гешев
Бойко Рашков искал Янаки Стоилов да сезира ВСС за освобождаването на Гешев Източник: Zonanews

Янаки Стоилов ще внесе предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, обяви самият Стоилов. "В постъпилата информация от (вътрешния министър) Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт", каза Стоилов. Искането на бившия депутат от БСП се базирало на доклад изготвен от Бойко Рашков, който е в обем от 100 страници за допуснати нарушения от страна на главния прокурор. Правосъдният министър е насрочил заседание на пленума на ВСС за 22 юли, на което да бъде обсъдено искането. 

 

Правосъдният министър не разкри подробности за данните в доклада, само обясни, че в него се съдържат както медийни публикации, така и информация за данни, събрани със СРС-та. Имало и факти, от които може да се направи извод, че Гешев е нарушил Етичния кодекс. Стоилов настоява Пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства по чл. 129, ал.3, т. 5 от Конституцията - тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. На въпрос дали вярва, че предложението му ще мине пред ВСС Янаки Стоилов отговори, че поначало не се осланя на вярата, "защото трябва да се преценяват факти и обстоятелства и отговорът на този въпрос ще даде решението на ВСС".

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени