Илиана Раева тежко разочарована от министъра на спорта Руди Гела

Това е възмутително! Спортът има нужда от министър, който да уважава усилията и постиженията на българските спортисти и спортни федерации, пише тя

Илиана Раева и Радостин Василев
Илиана Раева и Радостин Василев Източник: Zonanews

Илиана Раева
Фейсбук

Първа официална среща с новия министър на спорта Радостин Василев
Фалстарт….
Атаката на новия министър на спорта се прехвърли от Наско към мен.
Днес имаше официална среща на федерациите с новия министър на спорта Радостин Василев. Внимателно слушах пресконференцията му с медиите, на които представи новата програма за финансиране на спорта за високи постижения. Разбира се, впечатли ме факта, че първо това се прави с медиите, а не с федерациите, но това не е фатално, само уточнява някои детайли и характеристики. 
Дойде ред и на федерациите. Даде се думата на присъстващите президенти. Генералните секретари, които са най-добре запознати, не бяха допуснати заради мерките за Ковид. Колеги се изказваха, даваха някои препоръки и задаваха въпроси. Вдигнах ръка и аз. Препоръчах за следващата програма да се използват и хора от федерациите, които реално правят спорт и са адекватни на еволюцията и непрекъснатите промени в спорта, които изискват промени и в методика, и във финансиране, и във всичко свързано с развитието на спорта. Впрочем, това предложи преди мен и колегата от батута Стоян Димитров. След това разкрих страховете си, че няма отговор и информация за финансирането на нашите проекти за Световна купа, която е в началото на април и Световното първенство, което е през септември, както и последната такса към ФИГ за организирането му, на която при забавяне текат лихви. Разкрих и опасенията си за наемите на тренировъчната зала "Арена Армеец", която ползваме за тренировки, защото нямаме зала, в която да се побере целия национален отбор.  Тук е мястото да добавя, че българският национален отбор не разполага с тренировъчна база, която да поеме изцяло националните ни отбори.
Останах шокирана от отговора на новия министър, който започна с изречението, че е много изненадан и знаел, че Художествената гимнастика е съществувала в зоната на комфорта. Беше казано, че аз съм била единствената, която си е позволила да му звъни по телефона, но тези недомислени изречения бяха нищо сравнение с това, което ме очакваше, а именно, как моят съпруг Наско Сираков вчера бил написал писмо до него…
Тук вече не издържах абсурдното му изказване, станах и го репликирах, че се надявам никога повече да не намесва съпруга ми, не на място и на официални срещи на федерациите. Освен това казах да не внушава, че едва ли не БФХГ е била с някакви привилегии и, че явно не е запознат с резултатите и работата на Художествената гимнастика през последните години. 
Обидното отношение към БФХГ и семейството ми, което е посветило живота си на спорта и е постигнало успехи на световно ниво не само като спортисти, но и като ръководители на спорта, беше потресаващо. Казах, че намесвайки името на съпруга ми, в тази официална среща с федерациите я превръща в махленска седянка. Поисках да разясня нападките му: " … че само аз съм си позволила да му звънна по телефона…"  ( и всичко това казано в отговор на моите въпроси за предстоящата година) като казах, че не съм звъннала на него, а на секретарката, на която разказах казуса с документите за разширяването на тренировъчната ни зала, които документи след три години най-накрая са готови и министърът на спорта е този, който трябва да ги внесе в министерски съвет. Най-учтиво помолих секретарката да му каже това, както и ако реши да ми звънне, за да го запозная с казуса. Не съм му звъняла по телефона, а звъннах на секретарката му! След разговора ми със секретарката, в по-късните часове той ми звънна и аз го запознах лично с документите. 
Седях и не вярвах на очите и ушите си, какво виждам и какво чувам… Кому са нужни това отношение и тази агресия?! И защо е така?? Така ли ще работим от първия ден?! 
Г-н Министър, БФХГ никога не се е ползвала с комфорт, за да работи! Нашата федерация е получавала онова, което и се е полагало за постигнатите резултати и за цялостната дейност и труд, които влага за развитието на този спорт. БФХГ не е създавала никакви проблеми на който и да било министър, по какъвто и да е повод и за това сме получавали уважително отношение от всички министри на спорта досега. Не знаех, че дори на секретарката Ви при огромна нужда е проблем да се звъни! Напълно нормално и в реда на нещата е да търсиш връзка с ресорния си министър при проблем. 
Най-малко съм си представяла, че ще размахвате името на съпруга ми Наско на такава официална среща на федерациите, в присъствието на всички президенти. 
Това е възмутително! Спортът има нужда от министър, който да уважава усилията и постиженията на българските спортисти и спортни федерации. 
Като адвокат, който жонглира перфектно с думите и подредбата на изречението, би трябвало да бъдете по-умерен и да знаете, че българският спортист, особено онзи, който е донесъл много победи и поводи за гордост и слава е СМЕЛ и не се страхува от войни, та бил той и на прага на 60- тата си годишнина.
Апелирам за повече респект към БФХГ, която тази година ще чества 70- годишнина на своето велико съществуване.
Вярвам в бъдещо ползотворно сътрудничество!
Все още с уважение към институцията спортен министър
Илиана Раева

Още от "България"

Последни новини

Най-четени