"Има такъв народ" съсипаха Асен Василев с факти от задкулисната му бизнес биография

Христо Иванов и Мая Манолова тласкат страната към нови избори, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов

Тошко Йорданов
Тошко Йорданов Източник: БНР

Заместник-председателят на най-голямата парламентарна партия "Има такъв народ" Тошко Йорданов смята, че представители на т. нар. партии на промените тласкат страната към нови избори. В същото време той отправи и тежка критика към служебния министър на финансите Асен Василев за предполагаема кражба на интелектуална собственост и нарушение на закона при управлявани от него фирми.

 

"Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса на бъдещия състав на Министерски съвет. Четири дни преди тази декларация по инициирана от "Има такъв народ" среща тук политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на "Демократична България", каза Тошко Йорданов Изявлението му е заради изказване от сряда на съпредседателя на "Демократична България"  Христо Иванов, че част от министрите на служебния кабинет са подходящи да останат и в редовен.

 

Според Йорданов Асен Василев е отговорен за фалита на фирмата "Лесно.ком", която е била специализирана в продажбата на самолетни билети, а впоследствие основава нова фирма и осъществява кражба на интелектуална собственост.

 

"Г-н Христо Иванов от трибуната на НС си позволи не просто да изяви претенция относно кабинета, а посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла. Той посочи следните имена и това са министрите от действащия служебен кабинет Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така. Ето факти, които са публично известни. През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден постоянно да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива повече средства и настъпва конфликт. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата", разкри Йорданов, цитиран от Investor.

 

"Междувременно Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира лесно фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също е в нарушение на предишния договор. Новата фирма на Асен Василев започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър", заяви още Тошко Йорданов.

 

Зам.-председателят на ИТН заяви, че "Демократична България" се е отметнала от своето твърдение, че няма претенции към персоналния състав на кабинета: "Закон и морал – това са нашите правила. Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова - явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени