Информацията на БТА да бъде безплатна, предвижда законопроект на ГЕРБ

Най-важният резултат от промяната ще бъде противодействието на фалшивите новини, пише в мотивите на законопректа

Вежди Рашидов и Тома Биков
Вежди Рашидов и Тома Биков Източник: Zonanews

Информацията на БТА да стане безплатна за ползване от всички лица в България и чужбина. Това предвижда законопроект, внесен от председателя на комисията по култура в НС Вежди Рашидов и депутата от ГЕРБ Тома Биков. Към момента безвъзмездно БТА разпространява информация свързана само с обръщения и актове на президента, премиера, председателя на НС, главния прокурор, председателите на конституционния съд, върховните съдилища и председателите на парламентарно представените партии. С предложените промени в закона обаче всички новини на агенцията стават безплатни.
Изключение ще бъде архива на БТА, като за достъп до него ще се заплаща.


"БТА трябва да се превърне в безплатна платформа за цялата информация от обществен интерес", се казва в мотивите на вносителите. За чужбина видео и аудофайловете, които публикува БТА ще започнат да се разпространяват най-малкото с английски субтитри или дублаж. "Най-важният резултат от промяната ще бъде противодействието на фалшивите новини", се посочва още в мотивите на законопроекта. Законопроектът идва в деловодството на НС две седмици, след като новият генерален директор на агенцията Кирил Вълчев обеща да внесе изработени от него законови текстове.

Още от "България"

Пуснато бе движението през най-дългия пътен тунел "Железница" на АМ "Струма"

Това сложно технологично съоръжение е крачка към така дългоочакваната връзка между Централна Европа, през България, Видин, Кулата и Гърция, посочи министър-председателят Николай Денков

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени