Испански Eurofighter се включват в охраната на небето над България

МС реши да бъде открита сметка във Федералния резерв на САЩ В Ню Йорк във връзка с поръчката на F-16

Eurofighter ef-2000 Typhoon
Eurofighter ef-2000 Typhoon Източник: Pinterest

С решение на правителството се открива Сметка във Федералния резерв на САЩ В Ню Йорк. Две подобни решения, свързани с договора за първите изтребители F-16, са вземани от предходни правителства, през 2021 и 2022 г., но поради краткия живот на предходните парламенти, не са били ратифицирани. От това бюджетът е загубил 10 милиона щатски долара. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов след заседанието на правителството. Той призова настоящото Народно събрание да ратифицира договора.

 

"Още една задача към Народното събрание отправяме за скоростно приемане на споразумението между Министерството на отбраната и Федералната банка в Ню Йорк. По този начин ще осигурим доходност от финансовите средства, които бяха внесени авансово $1,2 милиарда по договора за Ф-16", каза Стоянов.

 

И обяви, че от първи ноември в мисията "Еърполисинг" за съвместна охрана на въздушното ни пространство ще се включат изтребители Eurofighter от Военновъздушните сили на Кралство Испания. Испанските самолети ще останат у нас до 23 декември.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени