Историкът Мартин Иванов: За едни хора 3 март сякаш е денят на българо-руската дружба

Според доц. Иванов издигането на руски знамена на Националния празник на България е поредна политическа злоупотреба с българската история

Доц. д-р Мартин Иванов
Доц. д-р Мартин Иванов Източник: БГНЕС

"Сложен е проблемът с политическото четене на българската история в едно общество, което е доста неисторично", каза пред БНР историкът доц. Мартин Иванов, преподавател с СУ "Св. Климент Охридски".

 

"Когато не познаваш и не се интересуваш от личната си фамилна история, колко автентичен е интересът ти към историята на по-голямата общност, на нацията, на която принадлежиш. Може би трябва да се търси очовечаване на историята и изчистване от политически злоупотреби с нашето минало, за да може да бъде почувствано по.-лично и по-естествено. Не трябва да се спекулира с историята", коментира доц. Иванов и добави: "Дълбоко се съмнявам доколко беше разтърсено българското общество от това кой да бъде Националният празник - дали 3-ти март, или 24-ти май".

 

По думите на историка дебатът, последвал предложението за промяна на националния празник на България, е показал, че темата е ползвана като платформа за отиграване на отделни политически цели, "чисто тактически, дори не и стратегически": "За съжаление историята продължава да бъде бойно поле на днешни политически щения, които в никакъв случай не са свързани с националната ни гордост".

 

Според доц. Мартин Иванов издигането на руски знамена на Националния празник на България е поредна политическа злоупотреба с българската история: "Това е политическа провокация, защото ние трябва да си зададем въпроса дали действително честваме празника на българо-руската дружба, или би трябвало да честваме българското Освобождение. Защото остава натрапчиво впечатлението, че за едни хора това е денят на българо-руската дружба".

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени