Ива Митева обяви 14 ноември като евентуална дата за президентските избори

Митева обясни, че има притеснения към предсрочното прекратяване на мандата на ВСС

Ива Митева
Ива Митева Източник: ИТН

Ива Митева обяви вероятната дата за президентските избори. Това стана ясно след коментар на председателя на Народното събрание пред журналисти. Митева заяви, че ще покани лидерите на парламентарните групи преди председателския съвет, който ще се проведе в сряда, за да преговорят още веднъж решението за насрочване на президентските избори.

 

"Ще ги помоля да внесем решение и да ги насрочим", добави тя. По думите ѝ мнозинството се е обединило около датата 14 ноември за провеждане на избори за държавен глава. "Актуализацията на бюджета може да бъде приета", отговори Ива Митева на журналистически въпрос дали ще има време за приемането на второ четене на промените. Тя добави, че актуализацията ще се разглежда другата седмица и ако е необходимо, ще се удължава пленарното време на заседанието докато бъде приета.

 

По повод внесените днес от "Демократична България" проект за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат предсрочно прекратяване на мандата на ВСС, а съветът да не бъде постоянно действащ орган, Митева обясни, че има притеснения към предсрочното прекратяване на мандата на ВСС, тъй като има решения на Конституционния съд, според които конституционно определен мандат не може да се прекратява с обикновен закон.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени